Under mattelektionen kan eleverna se både läroboken och lärarens uträkningar.
Foto:

Bild

Distans- eller närundervisning – det är frågan

Vem ska man tro på när det är så här? I veckan som gått har många experter sagt sitt om distansundervisning med resultatet att frågan är mer oklar än någonsin.

Dagens ämne: Skola
Citat: ”Om vi lyfter blicken för att söka svar och ser vad som diskuterats i vår närregion så blir man inte mycket klokare.”

Distansundervisning eller ej. Det är frågan när experter nu uttalar sig. Lägg även till kryddan politik så blir det svårt för gemene man och kvinna att veta varken ut eller in i frågan.

Det är lätt att förstå oron. Oroliga föräldrar, oroliga lärare, oroliga elever, omfattande smittspridning och stundande skolstart. När smittspridningen på Åland är högre än någonsin är det dags för skolstart. Buden har varit många, men i skrivande stund ska förutom gymnasiet, den fria utbildningen och högskolan även högstadierna övergå till distansundervisning.

De flesta inblandade anser att det är rätt beslut att ta – samtidigt uttrycker lärarföreningen sin oro för de trånga skolorna och hur distansen ska kunna upprätthållas.
Situationen är utmanande och det är svårt för många föräldrar att veta vad som är bäst för sina barn.

I debatten kring när- eller distansundervisning har det i omgångar refererats till att experter tycker på ett visst sätt. Vaga uttryck som skapar osäkerhet och förvirring.
Debatten skulle vinna på en tydligare källhänvisning. Vem är det som har kommit fram till vad och varför har hen kunskap i frågan.

För som fallet är nu blir dessa referenser till experter att mer se ut som något lösryckt tyckande än fakta. Och i stunder som dessa är det vedertagen fakta som behövs.

Om vi lyfter blicken för att söka svar och ser vad som diskuterats i vår närregion så blir man inte mycket klokare.

Hälsosäkerhetsdirektören Mika Salminen vid THL lyfte tidigare i veckan i Hufvudstadsbladet vikten av att vi fortsätter med närundervisning. Den främsta orsaken till detta förhållningssätt var att det i dagsläget verkar som om smittspridningen i skolorna inte utgör en stor risk, enligt Salminen.
Men under fredagen beslutade Social- och hälsoministeriet att rekommendera distansundervisning. Således tvärtemot vad institutet för hälsa och välfärdsexperter kommit fram till tidigare i veckan. Ministeriet kommenterar dock inte under vilken period man önskar att distansundervisningen ska fortgå. Det lämnar man till politikerna att avgöra. Snacka om snurr på tråden. Men det stannar inte här.

I ett öppet brev säger tio infektionsspecialister till nyhetsbyrån STT att nedstängning inte medför någon nytta. Deras slutsats är att även om hela Finland skulle stängas ner och utegångsförbud utlysas skulle coronaviruset finnas kvar och bara vänta på att vi öppnar igen.
Det råder inte brist på kreativitet när det kommer till expertutlåtanden och hänvisningar till experter. Det skapar osäkerhet och beslutens legitimitet kan leda till ifrågasättanden på fel grunder. Detta i en situation där tydlighet i beslutsfattandet är av yttersta vikt, liksom att vi har en aktiv debatt kring åtgärder som vidtas.
Att stänga skolor och hänvisa till distansundervisning är inte en sak vi ska ta lätt på. Distansundervisningen påverkar enligt en rad undersökningar, bland annat Folkhälsomyndighetens rapport gällande hur folkhälsan påverkats av covid–19-pandemin, många barn och ungas psykiska hälsa.

En övergång till distansundervisning ska därför vara väldigt noga genomtänkt innan den genomförs. I synnerhet när vi vet, precis som utbildningsminister Annika Hambrudd (C) konstaterade i gårdagens tidning, att yngre barn väldigt sällan blir allvarligt sjuka i covid–19.

Det är ingen lätt vardag som skolan med elever och anställda nu går till mötes. Hur de än vrider och vänder sig och försöker anpassa sig finns oron där för de som inte klarar distansundervisning. Oro för de som är på plats över att de ska bli sjuka samt att vi ska få en omfattande smittspridning i skolorna.

Denna oro späds dessutom på av att en mängd olika experter spretar åt olika håll och av politiska utspel som baserar sig på dessa olika expertutlåtanden. Svårt att förstå, svårt att ta till sig och inte minst avgöra vad man ska göra och på vem man ska lyssna. Samtidigt står eleverna kvar och väldigt få vuxna har valt att ens lyssna till vad de har att säga och vill.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss