Foto:

Bild

Blir det Haavisto mot Stubb i presidentvalet?

Vem blir Finlands nästa president i en tid med krig i vår världsdel och där angriparen, Ryssland, utmålar också Finland som sin fiende? Därtill ska Finlands färska Natomedlemskap finna sina former så det finns stora uppgifter för den nya presidenten. Som kan heta Pekka Haavisto eller Alexander Stubb.

Den 28 januari 2024 väljer Finland en ny president. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna hålls en andra omgång den 11 februari.

Startfältet börjar vara klart inför valets första omgång. Nuvarande utrikesministern Pekka Haavisto (Gröna), som förlorade mot avgående Sauli Niinistö både 2012 och 2018, är en av favoriterna. Den andra favoriten är Alexander Stubb (Saml), tidigare både stats-, utrikes- och finansminister, numera professor vid Europauniversitetet i Florens. Dessa två ligger i opinionsmätningarna före Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola, Finlands banks chef Olli Rehn (C) och riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf).
Kristdemokraterna har nominerat sin ordförande, jordbruksminister Sari Essayah, till partiets presidentkandidat och EU-kommissionär Jutta Urpilainen väntas meddela att hon kandiderar för Socialdemokraterna (SDP). Troligt är att Vänsterförbundet nominerar sin ordförande Li Andersson. Om Svenska Folkpartiet ställer upp en egen kandidat är i skrivande stund oklart.

Det finns många stora frågor att ta tag i för den som väljs. Finlands president leder utrikespolitiken i samverkan med regeringen och beslutar om landets förhållande till utländska makter. Som världen ser ut just nu blir det stora skor att stiga i efter Sauli Niinistö, inte minst gäller det grannen i öst.

Sauli Niinistö har varnat för hur Ryssland målar upp en fiendebild av Finland och kablar ut negativa nyheter om Finland. ”Anfallaren görs till offer medan Finland och väst utmålas som ett hot och fara”, sade presidenten på ambassadörsdagarna (Hbl 23.8.2023). Han varnade också för att cyber- och hybridhot kan drabba oss.
Finland blir ordförandeland för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) år 2025. Enligt Niinistö vore OSSE en naturlig plattform för förhandlingar och dialog om kriget i Ukraina eller, om kriget är slut, för att främja en ny, hållbar säkerhetsordning (Hbl 23.8.2023). Se där en utmaning för den nya presidenten!
Finlands färska Natomedlemskap kommer att kräva en hel del arbete för att komma på plats. Också det faller under det som presidenten leder. Utrikesministeriet utreder som bäst den åländska demilitariseringen, efter det ska den utrikespolitiska ledningen bestämma om man går vidare och i så fall hur. En majoritet av Samlingspartiets och Sannfinländarnas riksdagsledamöter har i en enkät sagt att de är redo att avskaffa demilitariseringen. För Åland är det av största vikt att få en president som lyssnar också på ålänningarna.

Landet behöver alltså en president som är väl förtrogen med utrikespolitik och internationella relationer. Det är flera av toppkandidaterna. Pekka Haavisto var ålänningarnas favorit i presidentvalet 2012 och leder just nu i opinionsmätningarna.
Alexander Stubb är välutbildad och språkkunnig med en lång meritlista. Frågan är om han har hela Samlingspartiet bakom sig eller om han fortfarande uppfattas som för arrogant?

Mika Aaltola kan vara valets svarta häst. Han har hittills inte meddelat var han står politiskt och det väckte en del uppmärksamhet då han ställde upp som talare på ett möte organiserat av en evangelisk förening som motsätter sig kvinnliga präster och homosexualitet.
Olli Rehn är välmeriterad efter bland annat tio år som EU-kommissionär men uppfattas som ganska grå. Jussi Halla-aho kommer att ha ett starkt stöd bland dem som också annars röstar på Sannfinländarna men hur långt räcker det? Bland övriga väcker han sannolikt motstånd.

Hur påverkar ett så här brett startfält utgången? Klart är att KD:s Essayah och en eventuell SFP-kandidat splittrar de borgerliga rösterna på Stubb men också på Haavisto. En VF-kandidat och en SDP-kandidat splittrar rösterna på Haavisto. Bäddar splittringen av rösterna för Halla-aho så att han går till andra omgången eller är han för kontroversiell? Och i hur stor utsträckning tänker väljarna taktikrösta för att undvika att få en president som de inte vill ha?

Det kan mycket väl bli så att Pekka Haavisto står mot Alexander Stubb i den avgörande omgången. Spännande blir det, väljarna avgör.
Kerstin Österman-Rosenqvist

Hittat fel i texten? Skriv till oss