Foto:

Åland 100 – ett startskott

I dag inleds ett års firande av Åland 100. Ett firande som även ska ses som ett startskott på de kommande 100 åren av självbestämmande.

Pandemiåret har varit en utmaning för många och saker och ting som tagits för givna har ifrågasatts och utmanats. Inte minst har den åländska självstyrelsen fått utstå mer än på mycket länge och självstyrelsens roll på Åland och i Finland har varit föremål för många diskussioner och debatter.

Få har undgått att det finns utmaningar med dagens självstyrelse och dess utformning. Självstyrelsens position är kanske inte så stark som vi många gånger låtit oss tro – utan det finns frågetecken. Frågetecken som förhoppningsvis kan bli till utropstecken under kommande år av firande. För finns det en vilja så finns det en väg att utveckla självstyrelsen. Anpassa den så den står sig stark även de kommande 100 åren. Då kan vi fortsätta bygga ett framgångsrikt Åland.

Åland är redan i dag på många sätt ett framgångsrikt samhälle. Om vi bortser från dagens pandemiutmaningar har sagan om Åland varit positiv. Det är en beundransvärd resa detta samhälle gjort de senaste 100 åren.

Ingenting har dock kommit gratis utan med idoghet och en djupt rotad ö-mentalitet har ålänningen utvecklat sitt samhälle. Tagit saken i egna händer och, ibland med lite tur och ibland med hjälp av andra, lyckats bygga det samhälle vi i dag har.

Men framgången kan inte tas för given, utan det har krävts och kommer att krävas att vi allt mer drar åt samma håll. Den globala konkurrensen är hård och utmaningarna stora. Att jobba tillsammans är därför en förutsättning för att Åland ska fortsätta vara lika framgångsrikt.

Åland har, trots pandemins stora negativa effekter på samhället i stort, en bra grund att stå på inför de kommande åren. Visst finns utmaningar, men studerar vi data från The Quality of Government Institute vid Göteborgs universitet blir slutsatsen klar – Åland ligger i framkant på många områden i jämförelse med övriga regioner i Europa.

Med det sagt kan vi inte bara slå oss till ro och tro att det kommer att vara så även i framtiden. Nä, samma ö-mentalitet som tagit oss dit vi är i dag kommer att behövas även i framtiden.

Av data, som presenteras av Göteborgs universitet, framkommer även annan positiv fakta. Fakta som är en grundsten i det fortsatta bygget av Åland.

Åland är, enligt The 2021 European Quality of Government Index, den regionen i Europa vars invånare känner högsta samhörigheten med sin region av alla regioner inom EU. Högre än befolkningen i andra regioner som till exempel Korsika, Katalonien, Bretagne, Vallonien och inte minst betydligt högre än i områden i våra närregioner.

Det här är en klar styrka för Åland. Samhörigheten med vårt landskap gör att vi tillsammans känner ett ansvar att utveckla vårt samhälle och tillsammans ta oss an framtiden. Vi kan ha olika syn på hur det ska gå till, men vår grund är densamma – en djup känsla för Åland.

Åland har utmaningar och även den åländska självstyrelsen. Men med backspegeln i hand kan vi konstatera att Åland har klarat dylika och större utmaningar. Det kommer att krävas tid och mycket arbete, men låt oss se Åland 100 som ett startskott. Ett startskott för ett år där vi tar oss an utmaningarna och gör det som Åland och ålänningen alltid gjort bäst – arbeta idogt och målmedvetet för att fortsätta utvecklandet av världens bästa Åland. Grattis Åland och alla ålänningar på självstyrelsedagen!

Hittat fel i texten? Skriv till oss