Foto:

Vindkraften och EU-valet

Två vindkraftsbolag har etablerat sig på Åland för att på nära håll kunna manipulera politikerna.

I finansutskottet svor regionchef Anders Wiklund vid sin fars grav att kineserna aldrig skulle bli ägare av OX2. Hur vågade han garantera detta?
Nu har riskkapitalbolaget EQT lagt bud på hela OX2. 60 svenska kronor per aktie, totalt 16 miljarder krono. 43 procent högre än börskursen. När OX2 introducerades 2021 var kursen 60 kronor och steg till 100 kronor. Nu ansåg ägarna att 60 kronor är okej. Kvartal fyra 2023 halverades vinsten. Kvartal ett 2024 hade OX2 en förlust.
En analytiker beskrev OX2 som konkursmässigt. Ålandsbanken ansåg att budet var ”för snålt” och värderade OX2 dubbelt upp. Vi förstår varför.
Så ”informerar” det åländska sändebudet Anders Wiklund att Brändö får 16 miljoner euro per år i skatt från fantasiprojektet. Tror någon på dessa sagor längre?

Finansminister Mats Perämaa (Lib) ändrade lagen om landskapsandelar så att största delen av bolagsskatten fördelades till alla kommuner. ”Socialisering” kan man säga. Brändö kommer inte att få 16 miljoner per år. Avundsjukan segrar.

Tidigare skrev Affärsvärlden: ”Kinesiska vindkraftsparken kan bli miljardsmäll för skattebetalarna” då vindkraftsparken Markbygden Ett - en av Europas största vindkraftsparker – stod under rekonstruktion/möjlig konkurs. Största långivaren är Europeiska investeringsbanken (EIB) med två miljarder kronor. Skattebetalarna i EU riskerar att ta smällen. Grannarna undrar vem som ska städa upp efter vindkrafts-”parken”.
EIB ska satsa 1000 miljarder euro (1.000.000.000.000 euro) på ”klimatinvesteringar” till 2030 på uppdrag av EU. Förr finansierade EIB infrastrukturprojekt med liten risk men har nu helt ny strategin med stora risker.
Även Ilmatar har EIB som finansiär enligt hemsidan. Under hörandet frågade jag regionchef Anna Häger varför de kallar sig ”finskt energibolag” då de till 88 procent ägs av franska fonder med huvudsäte i Paris. På finska och engelska sägs ”grundat i Finland”.
Vidare sägs: ”Ilmatar ägs av företagets grundare, privata investerare, fonder som hanteras av Omnes Capital och företagets styrelse”. Borde inte den dominerande ägaren nämnas först? Mot bakgrund av turbulensen i branschen blir det intressant att se vem som är kvar som ägare om ett år.

EU har efter coronapandemin en politik där de strösslar enorma skattemedel på den så kallade klimatpolitiken. I kombination med ett förbud av fossilbilar vid ett visst datum är detta en form av planekonomi. Tur att vi snart har ett EU-val!

Partierna på Åland och kandidaterna Anton Nilsson (Sfp) och Jessy Eckerman (S) – med samma åsikter! – verkar stöda ett starkare EU, en hårdare ”klimatpolitik” och en ökad kontroll och styrning av medborgarna, vilket vi kunde se prov på under coronapandemin.
Vi från Åländsk demokrati stöder kandidater, som vill göra regionerna och människorna friare, starkare och mer inflytelserika. Det är inte lätt att hitta dem, men vi får rösta på kandidater från hela landet i EU-valet. Åland kommer ändå inte att få en plats i EU-parlamentet. Rösta i EU-valet!
Stephan Toivonen (ÅD)

Hittat fel i texten? Skriv till oss