Foto:

Vet verkligen Jessy Eckerman vad en brandman tjänar?

Fullmäktigeledamot Jessy Eckerman (S) säger på stadsfullmäktiges möte den 31 januari 2023 (tidpunkt 1:26:24): ”Jo tack. Det är spännande att ledamoten tar upp till exempel brandmännen på räddningsverket som har väldigt, väldigt mycket övertid och, och, och så där och det här betalas ändå från samma pott, så vi kanske kunde göra en liten justering där, så att det kanske blir lite rättvisare med hur mycket man arbetar och hur mycket man får, för jag tror inte att brandmännen har något emot att ge till exempel närvårdarna lite extra”.

Jag undrar vad ledamot Eckerman menar med sitt uttalande?
Jag tolkar det som att ledamot Eckerman tycker att brandmännen jobbar för mycket övertid och att det kostar för mycket. Och kanske att brandmännen har för höga löner?
Hur vill ledamot Eckerman lösa bekymret med för mycket övertid på räddningsverket? Ska personalen komma på jobb fast de är skadade eller sjuka? Ska de lämna ambulanser och brandbilar obemannade? Eller ska de ha icke-kompetent personal på plats? Eller ska räddningsverkets personal, i motsats till andra, jobba gratis? Eftersom ledamot Eckerman sitter som ordinarie medlem i infrastrukturnämnden borde ledamoten veta att det även på räddningsverket råder brist på vikarier.

Vet ledamot Eckerman hur mycket brandmännen får i grundlön varje månad? Den uppgiftsrelaterade lönen uppgår till 2.360,53 euro. Detta kan jämföras med närvårdarnas grundlön inom stadens äldreomsorg: 2.548,17 euro.

Andra exempel på vad närvårdaren har i grundlön inom offentlig sektor på Åland: Eckerö: 2.523 euro, Lemland: 2.535 euro, KST: 2.551 euro, Sund: 2.554 euro och ÅHS: 2.626 euro (inklusive. allmänt tillägg 121,24 euro).
Är ledamot Eckerman, som varit ordförande för infrastrukturnämnden i fyra år, medveten om att brandmännen är en av de få (kanske den enda?) yrkesgrupperna inom staden som kräver en dubbelexamen för att få ordinarie anställning? Alla ordinarie brandmän har en vårdarexamen och en brandmannaexamen.
Till fullmäktigeledamot Roger Jansson (M) och fullmäktigeledamot Katrin Sjögren (Lib) vill jag också passa på att påpeka att samtliga inom den kommunala sektorns AKTA- och TS-avtal (dit närvårdare, sjukskötare och brandmän hör) har två ålderstillägg.
Det är inom landskapet som man har sex ålderstillägg, medan man inom ÅHS har två ålderstillägg, men det kan ju knappast Mariehamns stadsfullmäktige ändra på.
Jag ser fram emot att få läsa stadsfullmäktigeledamot Jessy Eckermans förklaring till sitt uttalande och huruvida hon fortfarande tror att brandmännen vill dela med sig av sin lägre lön?
Fundersam

Hittat fel i texten? Skriv till oss