Foto:

Vem representerar lagtinget?

Lagtinget debatterade budget och avdrag på tisdagen. Landskapsregeringen vill slopa sjukdomskostnadsavdraget då vi deklarerar. Eftersom landskapet vill spara pengar, vill man att landskapet ska få tillgång till inbesparade medel, då sjukdomskostnadsavdraget slopas. Men kommunerna vill också komma åt samma pengar, som tidigare tillfallit oss sjuka och äldre.

Sjukdomskostnadsavdraget kom till för att underlätta situationen för sjuka och äldre i vårt samhälle. Avdraget kan vi som känt göra för vårdkostnader, mediciner, glasögon med mera. Nu vill våra folkvalda slopa avdraget och komma åt pengarna. Man slåss om pengarna som sparas, inte för att vi äldre och sjuka ska få det bättre, utan för att kommunerna eller landskapet ska få mera medel till sitt förfogande. Inte ett ord om varifrån pengarna kommer och vem som betalar, nämligen de äldre och de sjuka. Kostnader som vi hittills fått dra av för vård, mediciner och avgifter.

Man diskuterar i lagtinget om landskapsregeringen kanske är landsbygdsfientlig. Inte ett ord om att landskapsregeringen möjligen skulle var fientlig mot sjuka och äldre och därmed diskriminera oss som redan drabbats av sjukvårdskostnader. Nu har vi anledning att följa diskussionen och se vem som representerar oss som redan drabbats av sjukdom och vårdkostnader.

@DEBATT/DEBATT_Insändare_signatur:Leif Jansson
@DEBATT/DEBATT_Insändare_signature_titel:Tidigare socialdirektör i Mariehamn

Hittat fel i texten? Skriv till oss