Foto:

Vad värre kan vi förvänta oss?

Hur tänker infrastrukturminister tillika miljöminister Christian Wikström? Ett av de första besluten som ministern fattade var att riva upp det som tidigare regeringar varit eniga om, att införa kortrutt som ett medel att reducera användandet av fossila drivmedel och skapa förnyelse.

Avsaknaden av förmågan att se vägen framåt med förnyelse, är destruktivt för både trafiken och de viktiga miljöfrågorna. Det nu senaste beslutet innebär att Tvärgående linjen ska trafikeras med en flakfärja, ms Mergus, under närmare två timmars enkelresa mellan Långnäs-Kumlinge med en färja som är 51 år gammal. Mergus ersattes av betydligt modernare fartyg. Till den tidigare rutten trafikerar nu en modernare färja på en rutt som tar ca 30 min i en skyddad omgivning av öar o skär, förmodligen av skäl såsom miljön, kapacitet, ålder och tillgänglighet. Mergus är årsbarn med den nu avpolletterade ms Odin, se brist på förnyelse. Mergus har 30 procent mindre kapacitet än nuvarande men en bilplats mer än Grisslan om någon minns den, som togs ur landskapets trafik för ca 10 år sedan.

Nu ska den drygt 50 år gamla färjan ombesörja trafiken och avlasta Alfågeln på Norra linjen, hur tänker ministern? Kortsiktigt så blir den ekonomiska kostnaden lägre men i övrigt så kan man fundera. Sittande regering och minister ansåg att ett kontrakt avseende det tidigare efterfrågade avtalet för Föglölinjen var för dyrt men valde att ändå skapa ett nytt avtal med samma upplägg. Gammalt tonnage (fanns det en bortre gräns på åldern för tvärgående linjen) upphandlas. Varför valde inte ministern att utnyttja befintligt fartyg som finns i den egen flottan, se Gudingen byggd 1980, som trots allt är åtta år yngre och med bättre förutsättningar för att skapa tillgänglighet?

Noterar även att Mergus kommer bli reservfärja för Föglölinjen/Skarven vid plötsliga haverier, se pågående trafikproblem
Ministerns vägar äro outgrundliga.
I höst är det val och Åland behöver bland annat en ny infrastruktur- och miljöminister, som är villig att leda trafiken in mot framtiden med visioner och nyanskaffningar.
Mikael Staffas
En intressebevakare

Hittat fel i texten? Skriv till oss