Foto:

Obehaglig utveckling

Man upphör aldrig att häpnas över den åländska vänsterns besynnerliga resonemang.

Förra sommaren gick styrelsen för S ut och förklarade sitt stora stöd för en grupp (BLM) som utövade terror, plundringar och tom, tog oskyldiga människors liv.

Nu går Simon Holmström från HI ut och uppmanar människor att bryta mot lagar för att tjäna de politiska syften som han anser vara behjärtansvärda.

Vidare hyllar Holmström vänsterorganisationen Extinction rebellions illegala aktioner.

En inte helt okontroversiell organisation, vars företrädare inte drar sig för rena lögner gällande mänsklighetens undergång.

Enligt Holmström räcker inte dagens demokratiska system till för att uppnå det han tror måste uppnås, och därför är det rättfärdigat att bryta mot lagen och sprida kaos.

Det känns ytterst besvärande att en invald ledamot i vårat lagstiftande parlament uppmanar människor att negligera lagstiftning.

En rättstat bygger på att lagar ska åtföljas, lagar som de genom allmänna val tillsatta parlamentarikerna stiftar.

Holmström anser att man bör bryta mot dessa lagar när det gäller vissa politiska agendor.

Följdfrågan blir givetvis: Vem anser då Holmström ska avgöra vad som är rätt och fel?

Vill Holmström se ett samhälle där alla människor bryter mot lagar för att främja sina egna politiska önskemål, eller gäller det enbart när det ligger i linje med hans egna åsikter?

Holmström förespråkar i sin text att illegal aktivism ska tvinga fram den politik som han anser att demokratin misslyckats med.

Står resten av HI bakom detta resonemang?

Jag tror att det kan leda till en ganska obehaglig utveckling.

Stellan Egeland

Hittat fel i texten? Skriv till oss