Foto:

Nya kyrkolagen kräver uppdaterade reglementen

Den avgående riksdagen godkände vid sitt näst sista plenum den 2 mars en ny kyrkolag för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Den nya kyrkolagen innebär att kyrkans alla församlingar och samfälligheter behöver uppdatera sina arbetsordningar och reglementen. På kort sikt leder alltså den nya kyrkolagen till ett visst merarbete, men på längre sikt kommer den förhoppningsvis att underlätta förvaltningen.

Tanken är att den nya kyrkolagen ska träda i kraft 1.7.2023 eller senast 1.1.2024. Efter att lagen trätt i kraft finns det ännu en viss övergångstid för förnyelsen av de kyrkliga styrdokumenten.
Den nu gällande kyrkolagen godkändes år 1993. Behovet av en totalrevision av kyrkolagen har småningom blivit alltmer uppenbart. I den nya lagen har man framför allt strävat efter att förtydliga paragraferna och ge lagen en mera konsekvent och överskådlig struktur. Församlingarnas förvaltning underlättas och försnabbas av att inga beslut längre behöver sändas till domkapitlet eller kyrkostyrelsen för fastställelse.

Ordningen för stiftande av kyrkolag är speciell i vårt land. Kyrkolagens innehåll och formuleringar godkänns av kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, som därefter sänder lagförslaget till statsrådet, som i sin tur för förslaget till riksdagen i form av en regeringsproposition. Riksdagen kan då godkänna förslaget eller förkasta det, men inte göra några ändringar i lagtexten.

När kyrkomötet för sin del behandlade förslaget till ny kyrkolag i november 2021, fördes den längsta diskussionen om den så kallade bekännelseparagrafens placering. Somliga ansåg att paragrafen kunde flyttas till kyrkoordningen, som innehåller närmare bestämmelser om kyrkans verksamhet. Andra ansåg att den paragraf som kan sägas konstituera kyrkan absolut bör kvarstå i kyrkolagen. Efter en jämn omröstning fastställdes den senare ståndpunkten som kyrkomötets beslut.
Därmed har den nya kyrkolagens 1 kapitels 2 paragraf rubriken ”Kyrkans bekännelse och uppgift”, och paragrafen lyder: ”Kyrkan bekänner sig till den kristna tro som grundar sig på Bibeln och som är uttalad i den äldsta kyrkans tre bekännelser och i de lutherska bekännelseskrifterna. Kyrkans bekännelse uttrycks närmare i kyrkoordningen. I enlighet med sin bekännelse förkunnar kyrkan Guds ord och förvaltar sakramenten samt verkar också i övrigt för att sprida det kristna budskapet och förverkliga kärleken till nästan.”

Göran Stenlund
kyrkomötesombud

Hittat fel i texten? Skriv till oss