Foto:

Nu får det vara slut på gummigranulat

Varje år släpps 42.000 ton mikroplaster ut i miljön. Enligt uppgifter från ECHA, den europeiska kemikaliemyndigheten, står konstgräsplaner för en tredjedel av dessa. Det var därför ett välkommet besked att EU nu tagit beslut om att förbjuda användningen av gummigranulat.

Desto mer förvånande att Mariehamns kultur- och fritidssektor nu sökt om ett tilläggsanslag på 21.750 euro, utöver de 350.000 euro man redan är beviljade, för att köpa in just gummigranulat innan EU:s förbud träder i kraft efter en övergångstid om åtta år.
Hållbart initiativs stadsstyrelseledamot Ola Sundberg föreslog att ansökan skulle förkastas och att kultur- och fritidssektorn får vänta på att mera miljövänliga alternativ kommer ner i pris. Det lär de göra eftersom det är dit marknaden nu styrs. Förslaget understöddes av OCÅ:s Conny Nylund men röstades ner av majoriteten.
Hållbart initiativs uppfattning är att Mariehamn tagit stora steg på sin hållbarhetsresa genom sin miljöpolicy och Vision 2040. Men för att dessa styrdokument ska få verkligt strategiskt genomslag är det dags att de börjar genomsyra det dagliga arbetet på förvaltnings- och nämndnivå i staden. Annars riskerar de att bli ”avlatsbrev” som gör att vi med inbillat gott samvete kan fortsätta precis som tidigare. Det har vi inte råd med.

Hållbart initiativ i Mariehamn

Hittat fel i texten? Skriv till oss