Insändare/Replik
Analysen är grund
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
Daniel Dahléns svar verkar inledningsvis vilja, att på metanivå, förklara konservatism och nutida europeiska politiska strömningar utifall vi inte har förstått det rätt. Det kan vi bjuda på även om analysen är grund. Vi gläds dock åt att han så tydligt tar avstånd från Expos försök att definiera konservativa ideal till att vara en form av extremism.
Vi kritiseras för fokusförflyttning genom att skriva för mycket om Expo: I vår insändare, där vi tydligt skriver att all form av extremism är önskvärd att belysa, nämnde vi inte de andra källorna eftersom vi inte ser några problem med dessa. Men Expo har tvivelaktig bakgrund, förkastliga metoder och gör inga skillnader på om de personer de hänger ut har konservativa ideal eller är renodlade nazister. Därav vårt fokus på Expo. Extremism från olika håll diskuterar vi gärna i framtida insändare.
Det vi vill lyfta i Dahléns svar är hans tolkning av vår syn på hotet mot yttrandefriheten. Ingalunda är vi så enfaldiga så vi menar att kritik mot våra ideér skulle vara ett försök till att tysta oss eller att mothugg mot åsikter är hot mot åsikts- och yttrandefrihet. Tvärtom, kritik mot idéer och livlig debatt är något vi starkt förespråkar. Faktum är att vi bildade Urd just med det syftet: att få delta i en fri debatt. Men det som pågår i Europa är något helt annat. I Storbritannien uppmanas invånare att anmäla till polisen om de blivit kränkta av åsikter som innehåller fördomar eller “fientlighet”. Den brittiska polisen har registrerat över 250.000 sådana icke olagliga incidenter och inlett undersökningar om personernas åsikter. I EU har vi vårt Digital Services Act (DSA) som skapades med goda avsikter men som blivit ett instrument för politisk censur med målet att styra åsikter. I allt högre grad lagstiftar man mot “hattal” utan att inse orimligheten i bedömningen av vad som är hat, det vill säga en subjektiv känsla. Vi har lagar mot hatbrott och lagen om hets mot folkgrupp som tänjs på bortom all rimlighet; nyligen blev en man i Sverige dömd för hets mot folkgrupp för en kränkande kommentar om dragqueens (en dragqueen är väl en showartist och ingen minoritet?). Vi har “fact checkers“ på sociala medier och kampanjer mot ”desinformation” (vem bestämmer vad som är fakta?) och den gemensamma nämnaren för alla dessa åtgärder är att de urholkar yttrandefriheten sakta men säkert, ofta med gammelmedias goda minne.
Detta faller delvis utanför ämnet kring högerextremismen, men vi ville förtydliga att det var detta vi avsåg när vi skrev att yttrandefriheten är hotad. Expo är en del av samma andas barn, ifall det börjar ses som legitimt att hänga ut (och avskeda) personer för konservativa ideal vandrar vi snart en mycket farlig väg där bara en åsikt får råda. I förlängningen skymtar en situation med omfattande självcensurering och ett läge som ger ytterst god grogrund för radikalisering. Åsikter och fördomar bör bemötas med motargument, inte lagstiftas bort.
Ålands Konservativa Förening Urd r.f