Foto:

Ni riskerar er trovärdighet bland barn och unga

Replik

Bästa Åland natur och miljö, jag tror att det är läge för er att fundera över er strategi, när ni nu aktivt arbetar mot en 18-hålsbana i Gnistenområdet. Det må vara en sak att ni ogillar idén att få hit mera turister och därmed hjälpa en hårt ansatt bransch, men det märkligaste är att ni samtidigt jobbar mot en aktivitet som påvekar Mariehamns gröna områden minimalt. Ni pratar mycket gott om utredningen som Mariehamn gjort om sina grönområden.

Mariehamns stadsarkitektkontor har tillsammans med Rädda Barnen genomfört en undersökning om vad barn och ungdomar 11-17 år tycker om grönområden i Mariehamn (Mariehamns gröna värden) eller helt enkelt egentligen alla saker som barn tycker om att göra. Ungdomarna och barnen fick antingen med nål sätta ut sin favoritplats på en karta och samtidigt vilken plats de tyckte sämst om.Detta påbörjades hösten 2020 och avslutades våren 2021.

Det finns tre ställen i Mariehamn som sticker ut rejält och det är Lilla Holmen (74), Badhusparken (57) och WHA/Idrottsparken/Islandica (41). Sedan är det ett hopp till nästa badstrand Gröna Udden med 15 röster. Detta borde någonstans stämma till eftertanke. Fast man slår ihop alla de olika aktiviteterna i idrottsparken och Islandica, så är de tillsammans mindre intressanta för ungdomarna än gratisaktiviteten discgolf i Badhusparken.

Ungdomarna fick motivera sina svar och orsaken varför badhusparken är så populär och det är helt klart discgolfbanan, så här har en av deltagarna skrivit: ”Det är roligt att vara där med kompisar och familj (discgolfparken) och annan skriver ”Lugn plats och frisbeegolf ”.

Det finns också barn som inte gillar Badhusberget, men då handlar det inte om discgolfbanan, utan det är området kring tornet som de uppfattar som dåligt eller som de kallar för pissberget. Så här skriver en: ”Jag gillar Badhusberget men stället vid vattentornet är inte så trevligt. Det är mycket skräp där”.För att förtydliga så går inte discgolfbanan fram till vattentornet, utan där är det fortsättningsvis som det har varit de senaste 30 åren.

Så det som ni ser som ett bevis på naturskövling är ett bevis på att barn och ungdomar trivs bra där och umgås utomhus, precis som det ser ut bakom skolorna där ungdomarna är på rasterna och leker.

Om ni inte själva inser det, så begär ni att era medlemmar och sympatisörer ska stoppa en av de mest naturvänliga satsningarna på ungdomar genom tiderna, som dessutom är den populäraste aktiviteent för dem efter simning, för att rädda ett ”naturskyddsområde” på Lotsberget. Området har fått klassificering ”naturskyddsområde” eftersom det inte finns något annan vettig kategori för att skydda reningsverket som är insprängt i berget. Det har alltså inget att göra med naturvärden ovan marken.

Ni riskerar er trovärdighet bland ungdomarna och barnen och inte bara hos dem. Jag trodde i min enfald att ni skulle vara en av dem som stod och applåderade discgolf-satsningen. För mig personligen känns vårt samarbete med Rädda Barnen så otroligt rätt eftersom jag vet att de uppskattar aktiviteten.

Vill ni göra en insats för både naturen och barn och ungdomarna, läs igenom vad de har sagt i undersökningen att de upplever som dåligt och farligt, i stället för att förstöra för dem.

Mats Adamczak,

ordförande Ålands Disc Golf Island och Företagarna på Åland

Hittat fel i texten? Skriv till oss