Foto:

Förtal av kollegerär osaklig kritik

Det är klart att Ålandstidningen tar chansen att puckla på en upplevd konkurrent om nyheterna, men att i den vevan förtala sina kolleger är lågt. Som i ett ledarstick i tisdagens nummer med anledning av att landskapsregeringen inte i det här skedet föreslår en höjd mediaavgift.

Jag hoppas att vi kan vara eniga om att vår demokrati är beroende av saklig, obunden och opartisk journalistik. I våra nordiska länder, men också i andra länder som exempelvis Storbritannien, är ”public service” en viktig del av samhällets demokratiska funktion med granskning av makthavare och avslöjande av bluffmakare och konspirationsteorier för att nämna något.

Därmed inte sagt att inte andra media har en lika viktig funktion i sammanhanget. Våra lokaltidningar gör ett mycket gott arbete.

Viktigt är också att public service, i vårt fall Ålands radio, har ett lagstadgat uppdrag som står i samklang med de resurser som tilldelas. Om det behövs mer pengar eller inte vet bolaget bäst själv, men om uppdraget behöver smalas av bestäms det ytterst av lagtinget.

För min del är nyheter, samhällsreportage och kultur hörnstenar för journalistiken i public service.

Ministrar och andra politiker ska dock hålla tassarna borta från public service dagliga arbete för att oberoendet ska hålla. Tyvärr kunde man läsa härom dagen att det är lite si och så med den insikten.

Till bolagets ansvar hör också att verksamheten bedrivs effektivt och yrkeskunnigt och med personalens välmående för ögonen.

Men att mäta den effektiviteten i minuter och spaltmillimeter visar på dåliga kunskaper om arbetets villkor mellan olika media. Det förvånar.

Ulf Weman

journalist i pension

Hittat fel i texten? Skriv till oss