Foto:

Finsk Marin hann till Åland i sista minuten

Efter nästan fyra år på posten som Finlands statsminister kom slutligen Sanna Marin (SDP) på sitt första officiella besök till Åland. Statsministern ”missade” höjdpunkten på vårt 100-årsjubileum under självstyrelsedagsfirandet ifjol på grund av covid. Dagen efter publicerade hon en uppmärksammad bild då hon spelar basket på sociala medier.

Faktum är att vårt 100-åriga självstyrelsefirande faktiskt pågick under ett helt år 2022. Att Finlands statsminister inte hittade en lucka för att ära jubileet bland de 365 dagar som fanns att välja på visar att besöket inte var eller är särskilt högt prioriterat. Men slutligen kom så Sanna Marin, strax innan hennes mandat som statsminister i princip är över. Åtminstone för den här gången.
Att Finlands statsminister besöker autonoma Åland, inte bara en utan flera gånger, under mandatperioden är en självklarhet. Det är politisk kutym för att knyta och hålla kontakt med självstyrelsen och ålänningarna.

Sanna Marin har medvetet legat lågt i Ålandsfrågor, vilket visat sig både i den havererade reformen av självstyrelselagen och hur hon lät partivännen, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), härja fritt med allehanda påbud och restriktioner som drabbade Åland oerhört hårt under pandemins värsta fas. Bara under den här tiden räknade den åländska förvaltningen ihop att det finska statsrådet bröt mot självstyrelselagen inte mindre än 43 gånger. Sedan dess har överträdelserna fortsatt.

Under statsministerns besök på Åland fördes diskussionerna med landskapsregeringen på svenska, på så sätt att de åländska företrädarna pratade svenska medan statsministern använde tolk. Statsministern har skrivit studentexamen i medellång svenska, vilket innebär att grunden i svenska kunskaper bör finnas. Men hur är det med viljan? Hon har ju inga större problem med engelska.
Finland har som krav att Ålands landshövding ska ha kunskaper i finska på det enspråkigt svenska Åland. Däremot finns inget krav på att Finlands statsminister ska kunna tala svenska i det officiellt tvåspråkiga Finland. Vad finns logiken?
Sanna Marin är en ung och modern statsminister som friskt lägger upp bilder och kommentarer från sina besök runtom i landet och världen på sociala medier. När Sanna Marin gjorde sitt första och enda besök hittar jag inget inlägg om det på hennes sociala mediekanaler. Tydligen var det inte värt att nämna.
Jonny LandströmÅlands Framtid

Hittat fel i texten? Skriv till oss