Insändare
Är idrott verkligen jämställd?
Idrotten ska vara öppen för alla. Alla, oavsett kön, ska ha lika möjligheter att utöva idrott. En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Så här står det på Ålands idrotts hemsida. Men i Mariehamn är idrotten långt ifrån jämställd. Alla håller väl med att gemene man tänker på pojkar då man talar om fotboll eller flickor då man talar om ridsport, eller hur? Och det är ok. Ändå har vi ett framgångsrikt åländskt damlag i fotbollen och de främsta ryttarna i världen är huvudsakligen män.
För att kunna erbjuda en jämställd idrott måste även anläggningarna behandlas lika oavsett om det är ”för tjejer” eller ”för killar”. Är det så att ”tjejidrott” inte värderas lika högt som ”killidrott”?
Skillnaden är enorm bara med tanke på belysning under den mörka årstiden. På ena anläggningen, som associeras med killsport, springer man efter en läderboll i belysning som kan betecknas som dagsljus. På den andra, som associeras med tjejsport, hanteras levande djur i belysning av en gårdslampa och fyra väggmonterade halogenlampor, alla från samma riktning. En sådan belysning skapar skuggor och gör hästarna lättskrämda.
Kan det vara alltför stor investering att lysa upp uteridbanan och stallgården på Sleipner och göra den här ”tjejidrotten” säker för dess utövare? Kan Mariehamns stad motivera varför inget görs för att förbättra situationen?
Seniorryttare