Ledare
Självklara platser för laddningspark vore parkeringarna i anslutning köpcentra norr om staden, större publika parkeringar i och omkring Mariehamn, hamnar, Godby samt sevärda, turistiska besöksmål som Kastelholms slott och besökscentret i Bomarsund.
Daniel Eriksson
Brist på laddstationer riskerar Ålands anseende
Ska Åland vara attraktivt, miljöanpassat semestermål måste det givetvis finnas ett tillräckligt utbud av laddstationer för elbil. Larmet från Ålands stuguthyrarförening om att turisterna väljer bort Åland på grund av brist på just detta ger ett yrvaket intryck och riskerar att skada Ålands anseende som besöksmål.
Ledarsidan
Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.
Försämrade färjetransporter och svag kronkurs. Åland tappar i attraktionskraft bland besökare från Sverige, som i decennier utgjort stommen i besöksnäringen. Och nu slår stuguthyrarna larm om att turisterna väljer bort Åland på grund av att det finns för få laddstationer för elbil. Särskilt prekärt inför årets turistsäsong sägs det ha blivit efter att Ålands elandelslag tagit bort två, äldre snabbladdningsstationer vid Kantarellen och Mattssons i Godby. Affärsägaren Mathias Erikssons vd Niklas Lampi säger att man tittar på en lösning men att det inte finns någon tidtabell för detta.
Rent generellt och särskilt ur turistisk synvinkel bör ju möjligheten till att snabbladda sin elbil vara ett kundincitament. Att ”tanka” bilen medan man handlar, äter, fikar är både bekvämt och rationellt. Omvänt behöver kunden ha någon typ av sysselsättning medan bilen laddas. Utifrån det resonemanget bör laddstationer koncentreras till köpcentra samt i och omkring Mariehamn, men även i anslutning till större semesteranläggningar, sevärdheter och publika besöksmål.
Här behöver näringslivet och offentlig sektor (kommuner och landskapet) göra upp en övergripande infrastrukturplan för laddstationer i samråd med elbolagen i stället för att alla kör sitt eget race.
Med tanke på de förhållandevis korta avstånden på Åland finns inget behov av utspridda publika laddstationer. De flesta elbilarna har i dag en räckvidd som vida överstiger både tur- och returresa under en dag. Det förutsätter förstås möjlighet att ladda bilen över natten. Det ställer krav på att turistföretagarna erbjuder den servicen och här kan det finnas fog att se över stödreglerna för installation av laddstationer. De åländska elbilsägarna bör ju kunna ladda bilen hemma. Således är de publika laddstationer som näringslivet och det allmänna erbjuder i första hand avsedda för besökare utifrån, vilket är extra viktigt under högsäsong.
Minst lika viktigt som antalet laddstationer är alltså placeringen av dessa för att skapa behovsanpassad tillgänglighet. Här behöver näringslivet och offentlig sektor (kommuner och landskapet) göra upp en övergripande infrastrukturplan för laddstationer i samråd med elbolagen i stället för att alla kör sitt eget race. Samarbete ger förutsättningar för en optimal helhetslösning som även bör inbegripa randkommunerna och skärgården. Att centrera ett flertal laddningspunkter, typ en ”laddningspark” (laddpark), till besöksintensiva publika platser bör även pressa investeringskostnaderna.
Självklara platser för laddningspark vore parkeringarna i anslutning köpcentra norr om staden, större publika parkeringar i och omkring Mariehamn, hamnar, Godby samt sevärda, turistiska besöksmål som Kastelholms slott och besökscentret i Bomarsund. Även hamnarna för skärgårdstrafiken bör erbjuda laddningspark för att uppmuntra besökande resenärer att inte ta med bilen ombord och i stället hyra en cykel, mopel, skoter eller annat eldrivet färdmedel under besöket i våra skärgårdskommuner.
Enligt landskapslagen ”infrastruktur för distribution av alternativa drivmedel inom transportsektorn”, som bygger på ett EU-direktiv, ska företag och myndigheter som erbjuder mer än 20 parkeringsplatser senast den 1 januari 2027 förse minst tio procent av platserna med laddningsstation. Tvingande lagstiftning i all ära, dock bör det ligga i det näringslivets och det allmänna Ålands intresse att upprätthålla våra öars anseende som besöksmål och fixa detta snarast.
Snacket om att det saknas grundläggande elinfrastruktur för detta tillbakavisas av de åländska elbolagen. ”Det finns kapacitet. Får vi en beställning drar vi ledningar”, låter man hälsa.