Insändare

”Vi vill kunna simma i fjärden, se en levande fjärd där blåstångsskogarna återvänt”, skriver insändarskribenten om Granöfjärden.

Granöfjärden – en miljöskandal

Johan Dahlman skriver om den förorenade Granöfjärden.

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Vi läser om hur stadens skapat Nordens fiskrikaste vattendrag. Hur Jomala bokstavligen går till botten med utsläppen i Slemmern. Hur den notoriskt övergödda Bamböleviken blivit ren nog för att bada i. Samtidigt lever vi i yttersta skärgården vid en fjärd som måtte vara den mest förorenade på Åland. När vi flyttade hit hade Granöfjärden kristallklart vatten och blåstångsskogarna bredde ut sig. Och nu? Se själva! En ärtgrön soppa där allt förkvävs och dör ut. Det vatten där barnen ännu för några år sedan glatt plaskade skyr man nu som pesten. Varför blev det så här och varför gör man inget? Vi har ju inga jordbruk och Järsö-Nåtö är ju uppkopplat till Lotsbroverket.

Jo det är en kombination av gamla försyndelser och en lamslagen kommun vars ekonomi är i botten.

Granöfjärden är en innanfjärd med tre förbindelser till uthavet och vars tillrinningsområde är Järsöbys kärnområde. I norr bankade landskapet fast förbindelsen till Järsöfjärden när man byggde Järsövägen. I väster bankade kommunen fast förbindelsen till Västerfjärden när Granövägen byggdes. Blott en otillräcklig, liten trumma lämnades. Återstår blott den smala, grunda kanalen till Askörännan.

När Järsövägen var byggd ökade inflyttning och för att möjliggöra så mycket inflyttning som möjligt (kommunen var i skriande behov av skatteören) tillät man fritt byggande med så kallad infiltrering. Nå det fungerade ju inte alls utan avloppen rann rakt ut i fjärden.

När kommunen efter högljudda protester från invånarna insåg att något måste göras för nu började området plötsligt kosta, drog man Ålands Vatten och byggde ett stamledningsnät för avloppet till Lotsbroverket. Som grädde på moset började man detaljplanera områden för att öka inflyttningen. Dettas utan att ta hänsyn till avloppsnätets kapacitet med följd att pumpstationerna kontinuerligt flödar över och avloppet rinner ner i fjärden.

Inte undra på att fjärden är den mest nersmutsade på Åland. Och vad gör kommunen och ÅMHM? Jo man tar prover och konstaterar att vattenkvaliteten år för år blir sämre. Men sedan? Nada!

Nu måste ÅMHM ta tag i det hela. Införa badförbud och tillsammans med Lemland uppgöra en plan för hur vi ska kunna återta vår fjärd. Vi vill kunna simma i fjärden, se en levande fjärd där blåstångsskogarna återvänt. Inte en fjärd fylld av grönt slem där blott blågröna alger trivs och frodas.

Nu har jag anmält eländet till ÅMHM. Få se om något börjar hända?

Johan Dahlman