Insändare
AMS borde hylla att flera vill studera vidare
Apropå artikeln ”Slopad inkomstgräns fick inte önskad effekt” i Ålandstidningen den 8.11.
Där framgår att AMS gått ut med ett pressmeddelande där de menar att den slopade inkomstgränsen mest gynnat vuxna som redan är i arbete. Enligt mig är det är ett snedvridet påstående och det är märkligt att AMS inte gör en konsekvensanalys innan man gör sina beslut. Rimligen borde man ha kunnat förutse att några sökanden kunde potentiellt ha hög inkomst när man slopade inkomstgränsen och kunnat sätta ett inkomsttak i så fall. Varför ser inte AMS det positiva i att personer på olika nivåer i samhället skaffar sig kunskap som kommer samhället till nytta?
Det finns flera vuxenstuderande inom vårdbranschen som jobbar samtidigt så att påstå att beslutet inte haft någon samhällsnytta är felaktigt. När det gäller ungdomar är det mycket svårt att hinna arbeta på sidan som studier som är intensiva och har högt närvarokrav som till exempel sjukskötarutbildningen.
Yngre vuxna vill också gärna vidga vyerna och flyttar bort för att studera vidare och ser kanske inte nyttan i att söka studiestöd och samtidigt jobba på Åland. Visste de om att möjligheten fanns? Vuxna som kanske har familj och barn och en arbetsplats som man skaffar behörighet till stannar på Åland efter studierna. Många branscher kräver utbildning för att få en fast tjänst men många måste jobba för att ha råd att studera, det är få vuxna som får ekonomin att gå ihop med 1.000 euro per månad. Det är tungt att både studera och arbeta.
Har en kollega som kommer utanför Europa. När hon först kom till Åland och gick på Medis för att lära sig svenska erbjöds hon inte alternativet att det fanns vuxenstudiestöd även om hon var vuxen och behövde studera för att få ett jobb. Hon var inkopplad hos flera olika instanser men ingen gav henne rätt information, så hon fick stödet som är på ca 400 euro/månad. Hur rättvist är det?
Svag hushållsekonomi är en av de största riskfaktorerna för depression och studiepsykolog Jennifer Söderlund menar att förhöjd inkomstgräns ökar studerandes och ungas välmående, vilket man kan läsa på svenska Yles hemsida i en artikel publicerad den 3.11.
Arbetsmarknaden är i skrikande behov av rätt arbetskraft, men om man samtidigt är borta från arbetsplatsen och studerar kan ens kompetens redan vara föråldrad. Det bästa skulle vara att hålla kvar den slopade eller förhöjda inkomstgränsen och låta folk arbeta och studera om de orkar. I så fall mister inte arbetsmarknaden arbetskraft och de som studerar kan direkt implementera sina kunskaper i arbetet. Studiestödet är en morot som är relativt billig om man jämför med andra saker som kostar samhället betydligt mer.
Hur det till exempel med de som valt att bo billigt med tanke på att elen är dyr? Som valt att förnya sina elektriska prylar för att de ska dra mindre el och som gjort allt att för att pressa ner elräkningen? De kommer inte få kompensation nu när de med elräkning som överskrider en viss summa ska få ekonomiska lättnader.
Enligt mig borde AMS glädjas åt att arbetskraften på Åland har lust att stanna kvar och förnya sina kunskaper istället för att fokusera på det negativa som AMS nu verkar göra.
En närvårdarstuderande