Insändare

Ålandstrafiken – fören levande skärgård?

Publicerad Senast uppdaterad

För två månader sedan gjorde jag en miss då jag skulle boka bilplats ut till ”vår” skärgårdskommun. Jag skulle boka utresa fredagen den 11 mars och retur söndagen 13 mars. Olyckligtvis var jag ouppmärksam och bokade istället fredagen 11 februari med retur söndagen 13 februari. Så långt mitt misstag, det var jag som tog fel på månad tack vare att både veckodag och datum stämde.

Våra planer ändrade sedan, så som de ofta kan göra nuförtiden.
Då jag pliktskyldigt skulle avboka min bokning gick det inte för då hade ju den (av mig) felbokade resan förfallit, på grund av att jag tog fel på månad.
Som sagt, mitt misstag.
Men den straffavgift som sedan Ålandstrafiken skickar hem är ju inte av denna värld. 80 euro är summan jag är ålagd att betala för en resa som aldrig blev av. 80 euro betalar jag för det misstag jag gjorde då jag bokade fel månad.
Tycker faktiskt alla som utnyttjar denna, för många viktiga resväg som Ålandstrafiken är ansvarig för, att det här är en rimlig straffavgift? 80 euro?

31 euro skulle den resan kostat t/r för en personbil utan årskort. Vi har givetvis köpt ett årskort (160 euro) redan vid årsskiftet. Hittills i år har jag alltså betalat 240 euro för den enda resa vi såhär långt gjort ut till skärgården.

Förhoppningsvis blir det ju fler, för vi är en ung familj som verkligen vill ge och visa skärgården till våra barn med sina rötter där.
Sedan kan man ju spekulera vidare i hur fulla just de avgångarna jag felbokade var, då många av oss som åker färjorna vet att Ålandstrafikens bokningssystem även lämnar en del att önska.
Men det är en annan sida av Ålandstrafiken som kanske inte heller berör så många förutom oss ”vanliga”?
Nej Ålandstrafiken, jag tycker verkligen inte att ni lyckas hålla skärgården levande.
Jag vet inte heller riktigt om de bestämmande inom den organisationen utnyttjar den ”väg” som för många bär hem till barndomshem, stugor och året runt-boenden (jo, det finns faktiskt folk ”där ute” året om), och faktiskt står bakom dessa helt orimliga straffavgifter?
Förväntar mig inte så mycket till svar på detta, då misstaget var mitt den här gången och det är jag säker på att Ålandstrafiken inte är sena att påpeka.
Jag vill mer synliggöra att det är väldigt mycket inom vår ”levande skärgård” som inte fungerar ens nu år 2022.

Med hopp om bättring, alltid skärgårdsbo i hjärtat

Infrastrukturminister Christian Wikström svarar:
Målet med avgifter för sen avbokning och no show-avgifter är att öka beläggningsgraden i skärgårdstrafiken, i huvudsak på sommaren. Det är en del av arbetet i att det ska finnas fler fullbokade färjor som har motsvarande grad fordon ombord och inte färjor som är fullbokade i systemet men där det i praktiken finns gott om utrymme på däck.

I den privata världen hanteras denna fråga på olika sätt men det går att snäva ner det till att antingen betalar kunden en avgift för att omboka eller så får kunden helt enkelt boka en ny resa och betala resan en gång till. Skärgårdstrafikens årskort är mycket förmånliga sett till vad kunden får ut av produkten. En kund kan resa obegränsat med ett fordon under ett helt år för 160 euro. Det är ur detta perspektiv avgiften bör betraktas. Avgiften är i dag 40 euro per fordon och tur i sen avbokning eller no show och det inträffar om kunden under lågsäsong avbokar kortare tid än 12 timmar innan avgång.

Vad gäller att överhuvudtaget betala för en tjänst som samhället tillhandahåller är förstås en ideologisk fråga men ur mitt perspektiv är det fullt rimligt att ta ut avgifter för tjänster som samhället producerar. När det gäller infrastruktur och trafik skulle fler avgifter sannolikt leda till att projekt som i dag inte kan förverkligas, på grund av höga kostnader för landskapet, skulle ha betydligt större möjlighet att förverkligas om samhället kunde ta betalt av den som använder tjänsten och därmed få ner kostnaderna för landskapet. När samhället solidariskt står för alla kostnader av produktion av tjänster leder det till en trög utveckling där gynnsam samhällsutveckling försinkas.

Sena avbokningsavgifter och no show-avgifter är sammanfattningsvis ett nödvändigt ont för att hålla färjorna belagda och skärgården levande.