Bild

Uffe byggde en bastu bland klipporna

Vad gör man om man har ett berg med vacker utsikt över Lumparn och samtidigt önskar sig en bastu?
Man bygger sin bastu runt bergklackarna. Det gjorde i alla fall Uffe Andersson i Lumparland.
– Jag tror att det här är den enda bergsbastun på Åland, säger han stolt.

Den lilla badstugan ligger på en klippavsats, precis nedanför den långa trappan som leder från Uffe Anderssons och Berit Paulssons sommarstuga ner till havet. 
– Här brukar vi sola och bada ändå, det passade extra bra att lägga bastun här, säger Berit. 
Berit har haft sommarstugan i över 30 år, Uffe kom in för åtta år sedan. Det var dock först förra året som Uffe började fundera på hur man skulle kunna konstruera en bastu på gården. Första tanken var att placera den uppe vid stugan, men det kändes inte helt rätt. 
– Då hade det dels blivit så långt ner till vattnet, dels hade det synts så väl från havet. Det hade blivit som en fågelholk. Vi ville inte ha något skrytbygge, utan det skulle bli så diskret och naturnära som möjligt, säger han. 
Så den idén ströks snabbt. I jakt på en ny idé promenerade Uffe runt på berget nedanför stugan, när han såg klipporna som – med lite fantasi – kunde fungera ypperligt som bastulavar. 
– Det bara slog mig när jag såg berget. Jag fick mycket hjälp av skapelsen, säger han. 
Han öppnar dörren till den sex kvadratmeter stora bastun och pekar på bergklackarna som numera tjänstgör som bastubänkar. Runt klackarna är väggarna uppförda, med flera stora fönster som hämtar in vyn från Lumparn. 
– Det känns hemskt bra nu när det är klart. Jag är glad och faktiskt lite stolt, säger han och skrattar. 
Men det har varit en rätt lång process, menar han. 
190 arbetstimmar
Själva idén kläckte han förra sommaren. Sedan började planeringen och han ställde först upp några bjälkar på klipporna för att se om konceptet över huvud taget skulle fungera. 
– Vi fick måtta, passa och ändra lite. Allt funkar ju inte exakt efter ritningarna, men det är egentligen inte mycket som vi har tvingats ändra på. Vi har till exempel inte sprängt någonting, utan allt är anpassat efter berget. 
Berit berättar att hon minsann var lite skeptisk till idén från första början. 
– Ärligt talat var jag nog tveksam. Jag kunde inte se framför mig hur det skulle kunna se ut, säger hon med ett leende.  
Men Uffe hade sin vision klar. Sedan han fått grönt ljus från kommunens byggnadsnämnd var det bara att sätta igång och bygga. I somras började han och slutsynen gjordes förra veckan. 
– Jag har räknat att jag har lagt ner ungefär 190 timmar på det här. En stor del av tiden har faktiskt gått åt till att bära ner allt virke hit. Det är inte en helt lätt terräng, säger han och pekar på den långa trappan upp mot stugan. 
Mycket av materialet han använt är återvunnet och kommer från exempelvis renhållningens byggretur och Emmaus. 
– Jag har försökt få ner kostnaderna en aning, det är lätt att det skenar iväg annars. Fönstren kommer från Emmaus, till exempel. Men att hitta dubbla fönster i samma mått var inte det lättaste. 
Fasaden är behandlad med järnvitriol, som gör att träet blir mörkt och smälter in i omgivningen. 
– Det var tanken från början, att bastun skulle falla in i naturen och inte sticka ut. Och det har nog lyckats, man ser knappt den alls när man seglar förbi här utanför.
Mästarprov
Bygget har nu stått klart i en dryg månad och Uffe och Berit har redan haft flertalet bastugäster på besök, både från när och lite mer fjärran. 
– Alla säger att den är fantastisk. Min 28-åriga dotter sa att hon ville bo i den till och med, säger Berit och skrattar. 
Uffe berättar om ett besök de fick av en byggmästare. 
– Han sa att det här är nästan ett mästarprov och att han nog bara kommer att se en sådan här bastu i sitt liv. Det tycker jag att är ett bra betyg, om till och med fackmänniskor blir imponerade, säger han. 
Och trots att i princip halva bastun består av berg är det inget fel på temperaturen varken åt det ena eller det andra hållet, menar Uffe. 
– Man skulle kunna tro att berget blir så hett att man inte kan sitta på det, men så är det inte. Ångan gör att berget blir fuktigt och svettas lite, men inte mer än så. Eftersom berget dessutom ligger runt bastun samlas mycket värme där, vilket gör att det inte blir kallt heller. 
Själva badar Uffe och Berit nästan varje dag nu för tiden. 
– Det går inte att hålla sig därifrån. Man dras hit, det är underbart och det är bara förnamnet, säger Berit. 
Däremot tänker de bara hålla bastun igång fram tills snön kommer. Sedan får det fungera som lusthus under vintern. 
– Men det kommer att bli fint att sitta här också vintertid och titta ut, säger Uffe.
Nina Latvalanina.latvala@alandstidningen.axtel: 26641

Fredrik Granlund

Hittat fel i texten? Skriv till oss