Foto:

Bild

Nio personer slog larm om isolering

Nio personer hade fram till 15-tiden på lördagseftermiddagen ringt räddningstjänstens speciella telefonnummer för de som sitter isolerade.
– Hos alla utom en är arbetet utfört, säger jourhavande räddningsledare Lennart Johansson.

Under fredag och lördag har de som inte kan ta sig från sina hem på grund av fallna träd och nedslitna elledningar kunnat höra av sig till räddningstjänsten för hjälp.
Under fredagen hörde åtta personer av sig, och på lördagen ytterligare en, fram till räddningstjänstens och polisens dagliga pressinformation.
– Information om dessa gick till frivilligbrandkårerna i respektive kommun. Arbetet är utfört hos alla utom en, säger Lennart Johansson.
Hur var läget för de som undsattes?
– Det var på ett ställe som vi har kontrollerat det med hemsjukvården, men det var helt under kontroll när jag talade med dem.
Har ni koll på alla som är isolerade?
– Det är en fråga för kommunerna, och de jobbar på det. De har fått material som gör att de kan jobba på det. Jag vet att det pågår ett arbete, och det kommer in rapporter, säger Lennart Johansson.
– Myndigheterna gör allt man kan, men det är också de svagaste grupperna som prioriteras. Men vi har inte fått in rapporter där vi har akuta situationer, säger tf alarmmästare Johan Ehn. 
Landskapsregeringens krissamordnare, Camilla Hägglund-Palmqvist säger att kommunerna, nu när alla kommuncentra återfått strömmen, är tillbaka i normalt arbete.
– Vi har fått rapporter om att vissa kommuner nu också bedriver uppsökande verksamhet gentemot riskgrupper, med hjälp av frivilligbrandkårerna.. Det känns betryggande, säger hon.
60 montörer
När det gäller läget för elen så fortlöper arbetet. Högspänningsledningarna prioriteras, och först när arbetet med dem är klart så går montörerna över till lågspänningsnätet.
– Det är 60 montörer i fält och väldigt mycket support och brandkårspersonal till det. Ytterligare resurser är på väg från Finland, och man jobbar nu i de flesta kommuner, säger Lennart Johansson.
Vid 18-tiden på lördagskvällen var fortfarande drygt 4.000 hushåll i Ålands elandelslags elnät utan ström, och det är högst oklart när alla har strömmen tillbaka.
– Man vill inte ge några prognoser. Som vi sagt tidigare förekommer det att man hittar mer arbete där man går fram. Det finns också materiel som är skadat, och det kan ta tid innan man hittar det materialet, säger Lennart Johansson.
Skett förbättringar
På såväl telefon- som vattensidan har det skett förbättringar i läget. Det fasta telefonnätets alla telestationer är i funktion, men enskilda hushåll kan fortfarande sakna telefon på grund av trasiga ledningar. Även mobilnätet förbättras kontinuerligt.
– Allt fler basstationer får ström, och när en fått el då flyttas reservkraften till en som inte har, säger Lennart Johansson.
Cirka 80 procent av hushållen får sitt vatten från Ålands vatten, och där har man löst de flesta problemen. Det som återstår är Lemland och Lumparland där avsaknad av el i pumpstationer gör att trycket är lägre än normalt. Även flera mindre vattenbolag har fått igång sina system.
Halt på vägarna
Med lördagens sjunkande temperatur kom också halkan tillbaka. Under lördagsmorgonen inträffade en bilolycka vid en omkörning Ingen skadades då, men kommissarie Tommy Thörnroos vill uppmana till försiktighet.
– Jag vill lyfta fram vikten av att köra försiktigt. Det är synnerligen viktigt att vi inte får fler olyckor när läget är så ansträngt som det är nu, säger han.
Räddningstjänsten och polisen håller nästa informationstillfälle för media på söndagseftermiddagen.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss