Foto:

Bild

Mer hjälp från Finland – 80 procent har ström

Under söndagskvällen hade över 80 procent av Ålands elandelslags kunder fått strömmen tillbaka. Samtidigt varnar man för nya strömavbrott.
– Det innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan, skriver vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Förstärkta av montörer från såväl Finland som Sverige har Ålands elandelslag haft 60 montörer ute på fältet under helgen. Under söndagen kom dessutom extra hjälp från Finland.
– Arbetet fortsätter som tidigare förstärkt med stolpsättningsmaskiner från fasta Finland, skriver andelslagets vd David Karlsson.
Stolpsättningsmaskiner blir viktigt då vissa linjer är mycket skadade.
– På vissa ställen är skadorna så stora att vi tvingas bygga en helt ny linje då den gamla inte är kvar eller går att reparera
Nya avbrott
Under arbetets lopp kommer en del nya elavbrott att uppstå på vissa ställen.
– Under återuppbyggnadsarbetet kommer det att förekomma oplanerade avbrott för att kunna koppla in reparerade linjer vilket innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan. Det förekommer även att det faller träd på linjer som redan är reparerade och avbrotten återkommer, skriver David Karlsson.
Många har under strömavbrottet följt arbetet med att reparera elnätet via elandelslagets hemsida och den avbrottskarta som finns där. Den uppmärksamme såg i går eftermiddag att antalet rapporterade fel då steg kraftigt, från under 30 till en bra bit över 100.
– Avbrottskartan på vår hemsida har hittills endast visat fel som härrör från fel i 10 kV-nätet. Vi har nu börjat registrera de lågspänningsfel som vi känner till, men avbrottskartan är inte komplett, skriver David Karlsson.
Elandelslaget har prioriterat högspänningsledningarna i första hand, och därefter de mindre lågspänningslinjerna. Arbetet med de förstnämnda ska vara slutförda under veckan.

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss