Smittskyddet uppmanar alla skolelever som sitter i karantän att ta ett covid-test.
Foto: Robert Jansson

Bild

Alla skolelever i karantän uppmanas ta covid-test

Smittspårningen önskar testa alla barn i karantän. Det skriver Strandnäs skola till vårdnadshavarna. Orsaken är det smittsamma viruset. Men än finns inga svar gällande en eventuellt mer smittsam mutation.

Strandnäs skola meddelar elever och vårdnadshavare via kommunikationsverktyget Wilma att man har fått önskemål från smittskyddshåll om att alla i karantän satta barn ska låta testa sig.

Från skolan skriver man att orsaken är att viruset är så smittsamt och att alla barn så fort som möjligt därför bör låta testa sig innan karantänstiden är slut.

Huruvida det rör sig om en mer smittsam mutation av viruset är dock oklart i nuläget. Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen vid ÅHS säger att man ännu inte har fått svar på sekvenseringen.

– Men man jobbar nu utifrån scenariot att det kan röra sig om en mer smittsam variant, man testar bredare just nu.

När väntas svaren på sekvenseringen komma?

– De borde komma när som helst.

ÅHS följer nu THL:s riktlinjer där det tas ett så kallat nollprov dag ett under karantänstiden och ett nytt prov dag tolv då karantänen snart ska avslutas. På grund av detta har smittspårningen gått ut alla barn som sitter i karantän kopplat till Strandnäs skola.

Deras karantän avslutas den 3 och den 4 mars, skriver Jeanette Pajunen i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Hittat fel i texten? Skriv till oss