Åland behöver någon som på allvar utreder frågan om hur vi bör locka den nischade sportturismen i framtiden.
Åland har ett unikt läge i Östersjön vilket gagnar sportturismen i allra högsta grad.
Med framtidens nischade turism står Åland i Pool Position när det gäller att locka nya spännande turister att besöka holmen mellan Sverige och Finland.
Det är alla överens om.
Fotbollsturneringen Alandia Cup har gjort det i över 30 år och beachvolleyturneringen Paf Open visade i somras att det finns ett rejält sug att besöka Åland för annat än tax free.
I dessa fall bygger de lyckade evenemangen å ena sidan på ett lyckat föreningsinitiativ å andra sidan tack vare privata satsningar. I grund och botten för att tjäna pengar på båda.
Nytänkare och idéer finns det gott om för att utveckla sportturismen. Genom åren har det dryftas fotbollshallar, travbanor, skidtunnlar, simhallar, ishallar, motorbanor och golfanläggningar.
Vissa har fått gehör för sina idéer - och några idéer har även förverkligas. Andra inte.
Projekt har fallit offer för tunga politiska beslut. Vissa projekt har dessutom blivit mer lyckade än andra.
Nu är det tillfälle att ta nästa steg.
Åland har ett gyllene läge att inrätta ett organ i sportturismens tjänst - en högt beslutande instans med eget rejält tilltaget ekonomiskt ansvar. Ett forum där unika satsningar får möjlighet att förvekligas.
En instans där alla privata initiativ kan vända sig i första hand och där man kan räkna med att få gehör för sina idéer.
En instans som dessutom har långsiktiga visioner för sportturismen - något som verkar saknas i dag.
Åland behöver någon som på allvar utreder frågan om hur vi bör locka den nischade sportturismen till Åland om fem år - om tio år - eller om tjugo år.
Vilka anläggningar som Åland bör satsa på helt enkelt.
Någon som ser helheten i en satsning utan politiska värderingar i första hand. Ett organ där både de bekväma och obekväma besluten kan tas. Naturligtvis med både föreningsbaserade Ålands idrottsförbund och Ålands turistförbund som sidekicker.
Arbetet med att koordinera Natwest Island Games på hemmaplan nästa sommar ger en unik möjlighet att få idrottsutövare, klubbar, näringsliv, kommuner och landskap att dra åt ett gemensamt håll.
Hallar ska uppgraderas, ålänningar ska utbildas och ovärderliga kontakter knyts upp för tillfället nu ett drygt år innan spelen kommer i gång.
Den kompetensen ska inte försvinna när den sista pingisbollen är slagen i nätet den 4 juli 2009.
Arbetet bör vara ett ordentligt startskott för nya visioner om ett Åland som en idrottsö att räkna med.
Thomas Jonsson