Kommentarer

Stormen har bedarrat för

Stormen har bedarrat för denna gång men efterarbetet pågår för fullt. Linjeröjare och -montörer jobbar häcken av sig för att hjälpa folk som fortfarande är utan ström. Myndigheterna koordinerar och informerar med bravur. En sällan skådad vilja att hjälpa syns tydligt på sociala medier. Som sagt, stormen har bedarrat och, som alltid, dyker då dessa raljerande småtroll som "Fritidshusägare" upp ur gömmorna. En människotyp som sällan bidrar med något annat än att spy galla. Ett råd till dig bästa sommarstugeägare; Drick ett glas varm mjölk, kan du inte värma mjölken själv kan nog din godhjärtade granne hjälpa, sen kryper du ner i idet några veckor till och vaknar pigg och glad i slutet av april. Vill du hellre ha din fritidsbostad på ett ställe där man är mera van med "lite vind" kanske Island vore ett alternativ. Utsikten från västsidan på Vopnafjördur är magnifik har jag hört.

"Fritidshusägaren" skall

"Fritidshusägaren" skall kanske rannsaka sig själv i stället. Vad har du gjort för att förbättra läget för enskilda äldre människor som saknat mat, värme och telefonförbindelse med omvärlden dessa dagar? Jag hörde just att läget var kaotiskt i Norrtäljetrakten, där har man större problem med att få samhället att fungera efter stormen, än vi har här på Åland. Jag rekommenderar "Fritidshusägaren" att flytta dit i stället. Åland har inte plats för sådana som du.

Ålands Stuguthyrarförening är en intresseförening för de åländska stuguthyrarföretagen och en majoritet av våra medlemmar har sin verksamhet på landsbygden och i skärgården.

Under rubriken ”Det är mitt ansvar” frågar Jessy Eckerman vad vi andra riksdagskandidater ska göra för ungdomarnas rätt till framtid. JE ondgör sig över reaktioner på ungdomarnas reaktion i samband med ”klimatstrejken” nyligen.

I sina inlägg gör Johan Dahlman och Roger Jansson grova påhopp på dem som inte delar deras åsikter om planering och byggande i Mariehamn. Det är ett fult spel som rullas upp i våra tidningar.

Att läsa om rådjursolyckor i tidningarna hör till vanligheten, över 200 i året. Det kostar Ömsen 500.000 euro varje år.

I onsdagens tidning ondgör sig Runa Lisa Jansson över dagens ungdom.

Förslaget om produktionsstöd för el debatterades i lagtinget. I enighet påstod Nya Åland. Ett av motiven till lagen är att EU vill öka andelen förnyelsebar energi till 20 procent senast 2020.

I den aktuella debatten om att riva eller bevara byggnader i centrum används begreppet utveckling frekvent. De som vill riva anser att det är utveckling. De anser sig vara de sanna utvecklarna.

I fredagens Ålandstidningen anklagar Sara Kemetter (S) Centern för att backa och ändra kurs. Detta är en osanning. Centern håller den linje som alla partier varit överens om i Självstyrelsepolitiska nämnden.

Strukturerna för den åländska samhällsservicen har under alla år förbättras och anpassats efter rådande tider och efter folkviljan.

Jag tycker Ålandstidningens reportage om vårfågeljakten blev lite missvisande när de redovisade resultatet kring frågeställningen om dess framtid.

Självstyrelsen går framåt. Efter många års strävan ska vi godkänna en ändring av Självstyreslelagen för Åland där det ekonomiska systemet i huvudsak förnyas. Det bygger på en överenskommelse som våra respektive regeringar har skakat hand på.

Rubriken känns igen. Att EU tänker dra Åland inför domstol för att vi enligt dem bryter mot fågeldirektivet är ingen nyhet.

Lagtinget antog 23 november 2018 landskapslagen om reform av kommunstrukturen på Åland (LF 21/2017-2018). Landskapsregeringen vill inte inse att ändringar i kommunstrukturen måste godkännas av kommunfullmäktige för att träda i kraft.

Fler insändare