Inom Åländsk demokrati pratar vi ofta om punktinsatser, det kommer jag även att göra i denna insändare.

I dag riktar jag punktinsatsen mot er skärgårdsbor. Ni som vecka ut och vecka in ska försöka få ihop vardagen med de allt sämre kommunikationerna till och från fasta Åland.

I dag vädjar jag om er röst. Jag är övertygad om att den levande skärgården är Ålands hjärta och det som i framtiden lockar flest turister genom fiske, jakt och rekreation, därför har jag genom flera insändare skrivit om både skärgårdsfärjor, tunnlar, fiske och jakt.

Det är saker som berör speciellt skärgårdsbor. Det är saker som ofta är en nödvändighet i skärgården. Jag vill se tunnlar i framtiden men fram till den dagen vill jag se tätare turlistor och fler färjor.

Åländsk demokrati anser att skärgården bör få kosta. Med bättre kommunikationer finns möjligheten att de unga stannar kvar även när de börjar se sig om efter eget boende, det ska inte vara ett måste att bo i stan bara för att man ska gå i yrkesskola. Ungdomarna är framtiden, får vi dem att stanna i skärgården så kommer de att med sitt nytänkande och sina innovativa idéer att hitta sätt för att få sin hemkommun att blomstra. En röst på mig är en röst för att hålla skärgården levande. Jag har nummet 48 i Lagtingsvalet.

Sam ”Knatte” Palén (ÅLD)

Lagtingsvalet #48

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare