Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Hoppas att ni i valvinnande Centern, tillsammans med resten av lagtingets partier, finner goda lösningar för välfärden, särskilt äldrevården, jämställdheten, klimat- och miljöfrågorna, näringslivets hållbara utveckling, kommunstrukturen, skärgårdstrafiken och utvecklingen av autonomin och skyddet av det svenska språket.

Det är ingen liten utmaning, men möjligheterna finns. Ett hästjobb blir det, intygade veteranpolitikern Roger Nordlund (C), som jag träffade i lagtingsfoajén i måndags.

Ett annat hopp är att de socialliberala krafterna får makten i de splittrade borgerliga partierna, där skrämmande högervindar blåste i vissa, och populistiska ”tunnelutspel” sänkte politiker i samma parti som under många år arbetat hårt och seriöst med landskapets ekonomi.

Socialdemokraternas tre starka ledamöter i lagtinget ser säkert till att påpeka när kursen läggs fel. Det är oppositionens roll och det sker sakligt och med respekt. Det är jag övertygad om.

Jag fortsätter att arbeta politiskt med mina frågor i Sociademokraterna, som hållit sin linje och modigt arbetat med de reformer som är nödvändiga för en bra utveckling för Åland.

Ulf Weman (S)

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare