Ledare

24 timmar och 18 minuter, och en omväg via Åbolands skärgård, är alternativet för den som vill ta sig från Mariehamn till Brändö på måndag, enligt sajten matka.fi som Ålandstrafiken hänvisar till för reseplanering.

Vill vi verkligen ha turister till skärgården?

Turism » Med hjälp av tidtabeller från 2020 och 2023 hoppas vi att turisterna ska hitta ut i skärgården. Det är inte värdigt en turistdestination.

Publicerad

Ledarsidan

Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.

I Långnäs hamn i Lumparland finns två informationstavlor från landskapsregeringens trafikavdelning med tidtabeller för kollektivtrafiken. Inga konstigheter med det – även om anslagstavlorna är ansatta av smuts och sannerligen sett sina bästa dagar. Lite slarvigt upphängt finns också två papper med QR-koder med tidtabeller för ”arhipelago ferries” som den digitala resenären kan skanna.

Om vi bortser från estetiken, som förstås är trivial i sammanhanget, finns här ett grundläggande problem: tidtabellerna är från 2020 och 2023.

Att som boende på fasta Åland förstå sig på skärgårdstrafikens tidtabeller är en rejäl utmaning, hur ska det då inte vara för turisterna som aldrig hört talas om södra linjen, tvärgående, oljetransport eller linfärja? Begreppsförvirringen måste vara total.

Ålandstrafiken lanserade i veckan en ny hemsida. Den har fått sig ett rejält lyft, och är tydligare än föregångaren på många sätt, men fortfarande är det svårt att som ovan skärgårdsresenär planera sin rutt. Även om det finns många funktioner är den inte särskilt användarvänlig, och när du trycker på reseplaneraren matka.fi, kommer du automatiskt till den finskspråkiga versionen av sidan. Och en så enkel sökning som Mariehamn till Brändö måndagen den 5 maj föreslår en tur med cykel och färja och en orimlig omväg via halva skärgården på 24 timmar och 18 minuter.

En ålänning vet att det finns smidigare färdsätt, även om skärgårdstrafikens tidtabeller som sagt är utmanande. Men en turist? Frustrationen måste vara enorm.

Sandra Widing

En ålänning vet att det finns smidigare färdsätt, även om skärgårdstrafikens tidtabeller som sagt är utmanande. Men en turist? Frustrationen måste vara enorm.

De flesta människor planerar i dag sina resor helt på egen hand. Ska du ut i Europa är det inga problem att hitta flyg, tåg, färjor eller bussar som ansluter till varandra med minutiös precision. Om resan blir för krånglig, eller destinationen inte är lättillgänglig, kanske du tittar på en annat alternativ som passar ditt tidsschema och din plånbok bättre.

Det fina är att planeringen är enkel och bara kräver några klick. Såväl hemsidor som appar är användarvänliga och snabba, precis i enlighet med vad dagens resenärer kräver.

Att turistdestinationen Åland inte kan vara bättre är pinsamt.

I dag skriver vi den 3 maj. Att byta ut de föråldrade tidtabellerna i Långnäs hamn i god tid till turistsäsongen tar fart är enkelt gjort. Att göra en hastig översyn även i andra hamnar och uppdatera informationen om behovet finns är inte heller någon match.

Men i förlängningen – eller helst i går – behöver Åland en ordentlig reseplanerare såväl på nätet som i form av en app. Vare sig du är ålänning med släktband runt halva Åland, nyinflyttad eller turist ska du på ett enkelt sätt kunna planera din resa både till, från och inom Åland. Reseplaneraren ska vara enkel att använda och innehålla tydliga kartor. Den ska uppdateras med avvikelser och annan nödvändig trafikinformation i realtid och den ska givetvis vara tillgänglig på flera språk.

Det kan inte vara svårt att få till. Sajten resa.ax, som lades ned i mars, var ett bra första steg som man gott kunde ha byggt vidare på.

Åland lockar med fantastisk natur, golfbanor, fiske, gastronomi, kultur, historia … Listan kan göras hur lång som helst. Men om vi inte är tillgängliga blir vi också ointressanta som destination. Och det har vi inte råd med.