Insändare
”Det Jomala kommun föreslår genom sitt avtalsförslag är att de andra medlemskommunerna ska skriva på ett avtal in blanco”, skriver insändarskribenterna.
Daniel Eriksson
Vårdös beslut – för Vårdös bästa
Vårdöpolitiker skriver om beslutet att inte skriva under avtalsförslaget om Oasen.
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
Vårdö kommuns beslut att säga nej till Jomalas avtalsförslag för övertagande av Oasen har väckt uppmärksamhet bland andra kommunpolitiker såväl som hos lagtingspolitiker, få verkar ha förståelse för varför vi valde att säga nej.
Det handlar inte om att vara motsträviga till förändring, inte om att vi är negativa till värdkommunskap, inte heller att vi hyser en vilja att förstöra för andra, vilket har antytts. Det handlar endast och enbart om ett ansvar om våra kommuninvånares skattemedel. Vårdös ekonomi är inte krisartad, men däremot skör, vilket innebär att vi omöjligen kan fatta ett beslut som innebär att vi utan analyser ger bort all kontroll över den framtida kostnadsutvecklingen för institutionsvården utan några förberedande analyser.
Det Jomala kommun föreslår genom sitt avtalsförslag är att de andra medlemskommunerna ska skriva på ett avtal in blanco. Förslaget innehåller inga kostnadsuppskattningar eller analyser. Avtalet ger inga svar på vad vården kommer att kosta i deras regi, och under processen har inte heller några förslag på hur Jomala avser reformera verksamheten så att den skulle bli mer kostnadseffektiv lagts fram. Däremot har man nämnt både utbyggnad och utökning av personal. Utöver att man föreslår att vi ska skriva på ett avtal utan kostnadsuppskattning tar avtalet också bort de andra kommunernas möjligheter till att påverka hur verksamheten och kostnadsutvecklingen kommer se ut. Vi ska alltså betala en okänd summa utan att ha möjlighet att påverka hur den summan ser ut.
Jomalas andra avtalsförslag, som innebär övertagande av fastigheten, är också ett avtal som är ekonomiskt oansvarigt för oss att skriva på. Det innebär att sälja fastigheten till ett sannolikt stort underpris, då stora summor pengar lagts på renoveringar och uppdateringar de senaste åren. Det är att ge bort den egna kommunens kapital till en annan utan skälig ersättning.
Som politiker i Vårdö kommun är vårt främsta ansvar att verka för våra invånares bästa och att förvalta deras pengar på bästa möjliga sätt. Vi kan inte försätta kommunen i en situation där vi får mångdubbelt ökade kostnader för institutionsvården utan något mervärde.
Vi har full förståelse att det här är ett lockande förslag för de kommuner som har stort behov av utökade platser inom äldreomsorgen, eftersom man genom det här kan få fler platser utan att behöva satsa speciellt stora pengar själva, medan vi andra skulle bidra till de kostnaderna. För vi kommuner vars behov redan täcks finner vi ingen ekonomisk morot att genomföra detta, utan tvärtom.
Vi vill även nämna något om baksidan av denna process som vi upplever beklaglig. Från andra kommuners politiker såväl som tjänstemän har påtryckningar gjorts av en sådan art att de måste anses vara oacceptabla. Att försöka framtvinga ett visst beslut av en kommun genom att hota och insinuera om upphörande av andra samarbeten och dylikt är inte, enligt oss, ett demokratiskt och ansvarsfullt sätt att föra kommunala samarbeten framåt.
Matilda Björklund
Ordförande Vårdö kommunfullmäktige
Fanny Sjögren-Grunér
Ordförande Vårdö kommunstyrelse