Insändare

LR, be Saltvik om hjälp

Publicerad Senast uppdaterad

Skicka in en insändare

För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.

Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).

Under landskapsregeringens (LR) presskonferens, Ålandstidningen den 14 december 2024, blev en sak klarlagd; enligt min uppfattning har LR:s varken ministrar eller tjänstemän den kompetens som krävs för att skingra dimman som Mise/Proans har skapat omkring det åländska producentansvaret. I Saltvik däremot, där är sophanteringen inte monopoliserad, detta med tanke på och till gagn för hushållskassor.

Dessutom finns ingenting som påvisar att miljön skulle lida därav! För ett 20-tal år sedan lämnade Saltviks kommun Mise bakom sig. Kommunfullmäktige utsåg tre lokala renhållningsentreprenörer, som det står Saltviks hushåll fritt att välja bland och uppgöra avtal med om fastighetsnära avfallstransport. I kommunen finns två obemannade miljöstationer, en i Kroklund och en i Kvarnbo. I samarbete med Finströms kommun tillhandahålls också en bemannad returdepå, ”Returdepån vid Getavägen”.

Till returdepån kan Saltviks hushåll och stugägare föra större mängder sorterat avfall. Där, för vissa avfallsslag – uppbärs avgifter – prislistan finns på kommunens hemsida. Dessutom uppbärs en avfallsavgift via kommunalskatten, en genomsnittlig avgift som enligt uppgift rör sig i trakten av 50 euro per år. Den avgiften är beroende av antal personer med skattbara inkomster, och som tillhör hushållet. För avfall som förs till miljöstationerna i Kroklund och i Kvarnbo, där tar Saltviks kommun ingen avgift alls.

Jämförelsevis, som ensamboende 81-åring i Hammarland, kräver Mise av mig summan 324,24 euro, ”miljöservice” för år 2024, liksom. Ett gift par i min åldersklass – men boende i Saltvik – för år 2024 kom undan med 124,80 + 50 euro (ovan uppskattad kommunalskatt). Per person utgör skillnaden 324 euro–(124+50):2 = 324–87 = 237 euro. För mig innebär det att Mise är snudd på tre gånger dyrare än Saltviks kommun kan tänkas bli.

Apropå nämnda presskonferens, sedan år 2012 har producentansvaret stått klart i Ålands renhållningslag. Men många, inklusive LR och Mise/Proans, har – antingen missförstått, eller struntat i – lagens krav. Förpackningsorganisatör, Satu Etsakari, lovade betala 80 procent av kommunernas kostnader angående förpackningsavfall. I så fall skulle Saltviks hushåll få möjlighet till ännu lägre avfallskostnader!

Enligt min uppfattning utmärkte sig smått patetiska önskedrömmar under konferensens gång. Där nämndes försök att placera kostnader till där förpackningsavfall: ” faktiskt uppstår”. Men, till exempel spanska vinodlare, de kommer knappast gå med på att bekosta åländskt producentansvar för vinflaskor.
Ett annat utlåtande: ”man räknar med att betydligt fler producenter än tidigare går med i sammanslutningen”. I Ålandstidningens internet-arkiv finns möjlighet att närmare bekanta sig med nämnda presskonferens. Hur som helst, beslutsfattare i Mises kommuner; betänk den sannolika följden av att underteckna ytterligare ett flerårigt avtal med nu högaktuella ”Avfallsmyndigheten Ålands Miljöservice KF”.

Torbjörn Häggblom