Runt tio procent av den arbetsföra befolkningen har alkoholproblem. För många är en vit månad en ”quick fix” på ett problem som kräver större åtgärder än så.
Runt tio procent av den arbetsföra befolkningen har alkoholproblem. För många är en vit månad en ”quick fix” på ett problem som kräver större åtgärder än så. Foto: Istock
Foto:

Bild

Vit januari på gott och ont

I Finland dricks som minst alkohol under årets första månad. Vit januari har etablerat sig som ett populärt nyårslöfte för att inleda hälsoåret på topp. Frågan är om det är så effektivt som många av oss tror och om det är tillräckligt om man redan har problem med drickandet.

 

Ett av de vanligaste nyårslöftena är att avstå från alkohol under januari. För många kommer det nya året lägligt efter decembers festligheter där det ofta blir mer drickande än vanligt. Glöggmingel, julfester, julafton, juldagen och nyår, tillfällena att ta sig ett glas eller två är många.

På Åland drack vi i snitt runt åtta liter ren alkohol per person år 2021 (Åsub). I Finland är ungefär tio procent av den arbetsföra befolkningen alkoholmissbrukare enligt THL. Mörkertalet uppskattas dock vara mycket större än så. En vit start på året låter med andra ord som en god idé, oavsett om det har blivit något glas för mycket under december eller om man har ett allvarligt problem. Det anser var femte finländare som väljer att ha uppehåll i januari.

Enligt studier från England kan avhållsamhet från alkohol ha positiva effekter på bland annat hjärta och kärl, blodtryck, blodsocker och upplevd livskvalitet. För att återställa hjärnan efter en period med missbruk pekar dock viss forskning mot att en vit månad inte är tillräcklig. Två till sex månader skulle vara att föredra (Svenska Dagbladet 02.01.24).

 

Enligt den norska forskaren Gunn-Helen Øye kan en vit månad invagga oss i falsk trygghet eftersom många tänker att det är fritt fram under resten av året om de klarar att hålla sig borta från alkoholen i januari. Enligt henne har norrmän behållit sin gamla alkoholkultur med ordentlig fylla under helgen och adderat mer kontinentala vanor som att dricka under veckodagarna. Det är möjligt att det samma kan sägas om oss på Åland. Trots att studier visar att alkoholkonsumtionen minskar i Finland ligger det fortsättningsvis över snittet. Enligt Øye borde den vita månaden förlängas till hundra dagar. Det är först då man kan se hur man fungerar utan alkoholen och få riktiga hälsofördelar av det, enligt henne. Den svenska läkaren Sven Andreasson menar å sin sida att en vit månad kan ge vissa upplevda förbättringar som bättre mående och sömn samt mindre psykisk oro (Svenska Dagbladet 02.01.24).

 

I början av 2023 blev det ramaskri i Frankrike när en regeringsstödd kampanj uppmuntrade till avhållsamhet under en månad. Vinlobbyn var snabb med att ta kontakt med president Emmanuel Macron och efter det såg man inte spår av kampanjen längre. Ett år senare har debatten blossat upp i Frankrike igen. Vinlobbyns argument är att Frankrike är ett land som dricker med måtta och att total avhållsamhet inte ligger i landets kultur. Det argumentet håller inte i Finland.

 

Nytt år, nytt jag. En vit månad är inte tillräckligt om man har ett problem med alkohol. Däremot kan januari bli en månad för reflektion och självrannsakan. Är det väldigt tufft att inte dricka under fyra veckor? Det finns flera ställen att vända sig till som erbjuder hjälp. Misstänker du att du eller någon du känner har ett alkoholproblem? Då kan du vända dig till Beroendemottagningen på Åland för stöd och vägledning. Det är aldrig för sent.

 

Tara Bamberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss