Foto:

Det påminner om häxjakt

Rubrik2:

I grannlandet Sverige skriver Oisín Cantwell i en kolumn i Aftonbladet att vi låter vinterkräksjuka inskränka demokratin. Hur långt ska vi tillåta denna fars att få fortsätta? För att göra en jämförelse av ett slag som regeringen på den svenska sidan helst undviker: Under de två sista veckorna i fjol avled cirka fem personer per dygn med covid. När säsongsinfluensan var som värst 2017–2018 var motsvarande siffra 14 personer per dygn.

Visst, smittspridningen är hög för närvarande. Och ja, vårdens personal har det inte lätt. Men om alla dessa dramatiska siffror som nu flimrade förbi hade satts in i ett sammanhang, så hade bilden sett en smula annorlunda ut.
Vår vårdpersonal har varit igång under pandemin i fronten, och när inga vacciner fanns då betraktades alla som hjältar. Nu ett par år in i pandemin så tutas det ut att de är tvungna! Var är logiken i det hela? Det påminner om häxjakt.

Ålandstidningen inledde sitt uppslag om den tillfälliga ändringen av smittskyddslagen med påståendet att arbetsgivare inom vården från och med den 1 januari kan ”kräva att personalen inte smittar sina klienter med covid-19”. Så Ålandstidningen tror sig tydligen veta att endast ovaccinerade smittar, detta trots att samma tidning oroar sig för de många positiva testen de senaste veckorna.

Det här sättet att tänka hotar människors självklara rätt att bestämma över den egna kroppen - när har åländsk media och åländska politiker börjat hota medborgares frihet med denna tvång!?
Här på Åland rapporterar media ut antal smittade - dagligen. Det skrämmer människor mer än kommer ut med fakta – skriv om antalet insjuknade i svår covid istället för antalet smittade. Och hjälp befolkningen och de insjuknade att hålla sig friska.
Hur är det med PCR-metoden? Hur tillförlitlig är den? Vill Veronica Thörnroos eller Knut Lönnroth svara på frågan? Och hur är det med det egna immunförsvaret? Ska verkligen de åländska vårdarna tvingas att ta injektioner mot sin vilja? Särskilt när den finska lagen tillåter att de som avstår från covid-19-vaccination, helt eller från boostern, kan fortsätta i patientnära arbete om det behövs för vårdens kvalitet.
Irene Mattsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss