Foto:

Gå inte åt dem sombehöver extra stöd

Jag kan inte låta bli att tänka vidare i efterdyningarna av rapporten som regeringspartierna är överens om angående kommunernas ekonomi.

Det är så att när jag läser tidningsartiklar där det står ”inom skolan går det att skära ganska mycket” och då det i rapporten nämns att bl.a. minska på antalet elevassistenter så kan jag inte vara tyst. Vad jag tycker om det så har jag skrivit tidigare, och tänker inte upprepa det.

Men nu kommer jag lyfta upp en fråga som för många är känslig och många kommer bli upprörda över.

Men när vi pratar om minska antalet elevassistenter och göra större klasser – är det då hållbart med skolor med runt 60-80 elever på fasta Åland? Skärgården har sin speciella situation och där måste det ses över hur skärgården hålls levande.

Men då gruppen nu säger att de förordar större klasser så kan jag nu gissa att vi i dag sitter med flera skolor på fasta Åland med 6-8 elever per årskurs. Det betyder att med lite logistiskt tänkande bör det ses på hur man kan få mer ekonomiskt och socialt hållbara årskurser.

Nej –jag vill inte stänga skolor. Men hellre det än att vad jag uppfattar det som, att partierna Moderaterna på Åland, Centern, de Obundna och Hållbart initiativ nu väljer att gå på de elever som är i behov av extra resurser i stället för att se strukturella förändringar.

Det är den sittande regeringen som bestämmer hur det blir. Men jag ser hellre på strukturella förändringar än går åt de som är i behov av extra stöd och hjälp.

Bara ett inlägg i denna debatt om att lite tänka utanför boxen. Jag har sett en kommunreform som ett alternativ till ekonomiskt stabilare kommuner. Det förstnämnda vill inte denna regering ha och regeringspartierna har nu kommit med sina förslag.

För mig är Åland ett av världens bästa ställen att bo på. Bland annat för att vi har en bra välfärd, för att vi ser individerna och för att vi hjälper dem som behöver det, låt oss fortsätta med det.

Göte Winé

Hittat fel i texten? Skriv till oss