Foto:

Det behövs bättre mötesplatser i centrum

Trygga mötesplatser i det offentliga rummet främjar den sociala hållbarheten. Städer med inbjudande platser där man kan umgås skapar både trygghet, rörelse och gynnar handeln. Mariehamns stad deltar i dag den 15 september i Svenska stadskärnors årskonferens och flera av seminarierna handlar om social hållbarhet.

Under året som gått har behovet av att kunna träffas utomhus på ett säkert avstånd ökat. Efter distansarbete, distansstudier, isolering för att undvika smitta och månader av innesittande längtar människor i alla åldrar efter både frisk luft och sociala sammanhang.

Ungdomarna i Mariehamn efterlyser trygga platser i det offentliga rummet, de saknar ställen där de kan sätta sig ner, där det inte kostar något att vara.

De uppskattar ställen där man kan sitta ifred men inte alltför långt från andra människor.

Man vill sitta mittemot varandra och prata, kanske nära en stolpe där man kan ladda telefonen.

Mittemot och tillsammans är viktiga nyckelord när vi pratar om den sociala hållbarheten i staden. Lyssna på ungdomarna, ju mer delaktiga de får vara i utformandet desto bättre blir det.

I stan finns många parkbänkar på rad där man kan sitta några personer sida vid sida. I Mariehamns centrum finns inga offentliga sittplatser med tillhörande bord där du kan sitta tillsammans och mittemot, det finns få möjligheter att sitta i skydd för sol och regn.

Barnfamiljer efterlyser en stor lekplats i stadens centrum där man också kan sitta tillsammans med familjen och äta picknick. Som det ser ut i dag är de flesta bänkar placerade med ryggstödet vänt mot där barnen leker, så kan vi inte ha det, det finns alldeles ypperligt fina utemöbler för offentliga parker som till och med har barnstol för bebisen och där rullstolen kommer fram till bordet. De som jobbar i staden efterlyser någonstans att sitta och äta sin lunchsallad. De äldre vill ha någonstans att vila benen och umgås, tänk om vi skulle ha schackbord på rad i närheten av torget. Vad roligt det hade varit!

Mötesplatserna måste placeras och planeras så att de är tillgängliga, synliga, skyddade för sol och regn och de bör bjuda in till socialt umgänge i centrum.

Jag har tidigare motionerat om social hållbarhet i stadsfullmäktige och det är dags att utveckla detta område. Vi har det så vackert i staden–en helt unik miljö, närheten till vattnet, gröna områden, låt oss bygga vidare på det!

Jessy Eckerman (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss