Ledare
Framtiden för projekt Sunnanvind, satsningen på storskalig havsbaserad vindkraft i Norrhavet, blir allt med otydlig efter Geta kommuns neh till att LR ska ta fram en delgeneralplan för projektområdet. Och då har vi inte ens kommit in på de politiska förvecklingarna.
Istock/Riccardo Mojana
Hur länge orkar LR kämpa för Sunnanvind?
Vindkraft » Geta säger nej till vindkraftssatsningen, men landskapsregeringen kör på. Den här ledarsidan har ställt frågan förr, och ställer den igen: finns det alls någon framtid för projektet med havsbaserad vindkraft i stor skala i Norrhavet?
Ledarsidan
Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.
Efter drygt ett år av opionionsbildande motstånd och namninsamlingar mot projekt Sunnanvind, storskalig havsbaserad vindkraft i Norrhavet, beslutade Getas kommunfullmäktige strax före midsommar att dra tillbaka sitt samtycke till att landskapsregeringen (LR) får uppföra en delgeneralplan för projektet.
Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) säger till Ålandstidningen att hon är överraskad över att Geta tog beslutet nu, men att LR fortsätter med arbetet för att i höst lägga fram ett förslag till delgeneralplan med tillhörande miljökonsekvensutredning. Det är en rimlig hållning – men frågan är om det alls är rimligt att fortsätta satsningen i sin helhet då motståndet mot det enorma projektet är så stort som det är i de berörda kommunerna?
Redan på vårvintern 2024 ifrågasatte den här ledarsidan om det fanns någon politisk väg framåt för projekt Sunnanvind, och om det alls är rimligt att LR satsar miljoner på att utföra de undersökningar och utredningar man nu gör. Redan då var motståndet stort, inte minst i Geta, och en protestgrupp på Facebook hade startats och fått stort understöd.
Så frågan blir hur länge Centern kommer att vara med på Sunnanvindtåget innan pressen från gräsrötter och rädslan för att tappa väljare blir för stor?
Jonas Bladh
Skillnaden på då och nu är att det nu finns ett större underlag att ta ställning till, men samtidigt också en än större skepsis till projektet. Dessutom har det politiska landskapet förändrats och utsikterna för att regeringen ska kunna lotsa Sunnanvind i hamn har av allt att döma minskat.
Vad är det då som hänt politiskt? Framför allt handlar det om regeringspartiet Centern. Partiet är försvagat i opinionen, man har fått se sin tidigare partiordförande Veronica Thörnroos bilda ett nytt parti och uttryckt tvekan inför Sunnanvind – trots att det var hennes landskapsregering som drog i gång projektet under buller och bång.
Kappvändningen i frågan är förståelig sett till att Pro Åland kommer att få kämpa för att vinna en plats i nästa lagting – men den utgör också ett hot mot Centerns röster på norra Åland. Röster som Obunden samling redan har utmanat C om med sitt motstånd mot vindkraftssatsningen. För de C-väljare som inte kan tänka sig att rösta på Ob erbjuder nu en tidigare centerordförande ett alternativ.
Så frågan blir hur länge Centern kommer att vara med på Sunnanvindtåget innan pressen från gräsrötter och rädslan för att tappa väljare blir för stor?
För landskapsregeringen Sjögren II i sin helhet ser Sunnanvind allt mer ut att bli vad kommunreformen blev för Sjögren I, en jättefråga med goda intentioner som blir en för stor munsbit utan folklig förankring och som upptar allt för mycket resurser. Väldigt lite pekar i dag på att projektet kommer att bli verklighet, så frågan är om det är den här striden LR ska lägga sina krafter, pengar och arbetstimmar på, eller om andra frågor borde få gå före.
Det är ju inte som att den här mandatperioden saknar utmaningar. Ekonomin, kommunernas situation, skärgårdstrafiken, skattegränsen, självstyrelselagen, säkerhetsläget – listan kan göras nästan hur lång som helst. Är det i det läget smartast att satsa på ett projekt som så många ålänningar sätter sig emot? Självklart finns det en tydlig och viktig klimatnytta i Sunnavind, och potentiellt stora pengar att hämta. Men samtidigt finns det också många stora, svåra problem att lösa innan möllorna står i Norrhavet – och en opinion att vända.
Har Åland resurser nog att klara av alla frågorna?
Och har landskapsregeringens alla tre partier politiskt mod nog att driva igenom Sunnanvind trots motståndet?