Som Ålandstidningen skrev förra veckan riktas skarp kritik mot bristande säkerhet på gång- och cykelvägen (gc-vägen) på Marsundsbron i Hammarland. Den kom till förra året i samband med landskapets utbyggnad av gc-vägen mellan Kattby och Marsund. På bron löper gc-vägen med dubbelriktad trafik på brons ena sida. Den är tydligt markerad i blå färg, men det finns inget fysiskt skydd mellan gc- och bilvägen.
Mariehamns stads tidigare samhällstekniska chef Håkan Lindén är en av de som har reagerat, och kallar bron för en potentiell ”dödsfälla”. Han vill se en lösning, till exempel i form av ett räcke.
Räcke påverkar tätskiktet
På vägnätsbyrån vet man om att det inte är en optimal trafiklösning på platsen, skriver vägingenjör Åsa Mattsson i ett mejl.
När bron byggdes hade landskapet inget uppdrag att bygga ut gc-nätet längs huvudvägarna, förklarar hon. När gc-banan anlades 2023 insåg man att utrymmet på bron som fanns till förfogande för detta var begränsat.
Bakgrund
Förra året byggde landskapsregeringen ut gång- och cykelvägen längs landsvägen mot Eckerö, mellan Kattby och Marsund. På Marsundsbron i Hammarland löper gc-vägen med dubbelriktad trafik på brons ena sida. Den är tydligt markerad i blå färg, men det finns inget fysiskt skydd mellan gc- och bilvägen. Den högsta tillåtna hastigheten är 70 kilometer i timmen.
”Vi har svårt att med enkla medel vidta åtgärder eftersom brobanans utformning och dimensioneringen är sådan att vi inte kan ändra mittlinjens placering”, skriver Åsa Mattson och fortsätter:
”Att anlägga räcke på bron mellan körbanan och gc-banan är komplicerat då vi inte får påverka brons tätskikt. Tätskiktet påverkar brons livslängd och måste vara tätt då det skyddar brokonstruktionen”.
Sammantaget har det alltså varit utmanade att få en fullgod trafiklösning på platsen, enligt landskapet.
”Vi kommer dock att se över trafiklösningen på platsen och se om vi till exempel kan förtydliga skyltningen. Vid framtida underhåll och renovering av bron har vi möjlighet att överväga alternativ för att förbättra trafiklösningarna på platsen”, skriver Åsa Mattsson.