Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer. Vi ska vara glada att det finns ålänningar som är beredda att satsa egna pengar, tid och fritid på att bygga upp företag.

Det finnsen hel del som våra företag kunde sköta minst lika bra och effektivt som det offentliga gör. Konkurrensutsättning och utmanarrätter är vägar att gå för att främja företagandet, men även för att skapa en mer kostnadseffektiv offentlig sektor.

Gällande biogasanläggningen harjag full respekt för Svinryggen och dess personal. Däremot är det en socialiserande politisk signal som nu skickas ut i samband med biogasbeslutet. Den att privata initiativ har mycket svårt att konkurrera med offentligt ägda bolag.

Signalen måste i ställetbli mer uppmuntrande och företagarvänlig med ett innehåll i upphandlingar som inte ställer ett privat bolag i en sämre position än ett kommunalt bolag.

Självklart kunde vårt näringsliv bidra med mycket till den cirkulära ekonomin, där biogas och sophanteringingår, bara de ges möjlighet. Vi måste se till att närings- och miljöpolitiken de kommande fyra åren gör det möjligt. Det skulle verkligen påskynda den hållbara tillväxten.

John Holmberg (Lib)

Det är med glädje man läser att finska statsägda Finferries beställer och bygger en ny miljövänlig färja till den åländska skärgårdstrafiken, detta trots lagtingets och landskapsregeringens beslutsångest i ärendet.

I tidningarna och i Ålands radio presenterades i går onsdag den sista utredningen av Henricson Ab i kommunreformsarbetet.

Geologi borde i en perfekt värld debatteras av geologer, inte av amatörer såsom jag själv eller Bengt Eriksson. Men nu är vi där, insändare i båda tidningar samt stor artikel med krigsrubriker i Nya Åland.

Valet må vara över men nu börjar det viktiga arbetet. Vi har en ny regering.

I en insändare i Ålandstidningen 11.11 gör Anders Gustavsson ovetenskapliga och felaktiga påståenden om vad forskning visar gällande risker med mikrovågsstrålning från mobiler, basstationer, wifi och nu aktuella 5G.

Jens Boeving skriver ett lite osammanhängande inlägg som jag tror ska stöda Stellan Egelands (Ob) påstådda icke-rasism genom att hänvisa till handtecknet som Egeland gjorde flera gånger under valvakan.

Budgeten för Åland visar och har under flera år visat på rejäla underskott, vissa år ner mot -18 miljoner euro.

Den goda nyheten den här veckan, åtminstone än så länge, är att en ny regering på Åland har börjat hitta sin form och sammansättning. Den dåliga nyheten är att inte Liberalerna finns med bland de partier som ska utveckla Åland den närmaste tiden.

Annika Sjölund (HI) och Mats Perämaa (Lib), båda kända åländska profiler med skärgårdsbakgrund har i livligt kommenterade inlägg på Facebook uttryckt sina farhågor med riskerna vid en olycka i den aktuella Föglötunneln.

I en insändare i fredagens Ålandstidningen påstår Lisa Gustavsson att mobilstrålning ”ger dna-skador, neurologiska sjukdomar och cancer”.

De första Norden-föreningarna i Danmark, Norge och Sverige bildades 1919 och firar 100-årsjubileum i år. Näst efter kom Island 1922 och Finland 1924.

Den nya nationella strategin för psykisk hälsa ger ramar kring hur vi i Finland ska jobba med psykisk hälsa fram till år 2030.

ÅHS chef för primärvården, svara gärna på hur ni tänker när ni inte sätter in ordinarie tjänster när det tydligt finns behov av det?

Fler insändare