Måste säga att jag håller fullständigt med Miina Fagerlund (S) i måndagens Ålandstidningen, att vi med ett funktionshinder inte kan komma fram överallt, men värst är nog då vi enligt lag inte har rätt att vara aktiva i samhället.

Vi får för lite färdtjänstbiljetter.

Är det så att vi med funktionshinder ska bli inlåsta på institutioner? Så som en socialchef har uttalat till en synskadad direkt, alltså till mig personligen, och som en socialnämndsordförande har sagt i Mariehamn till en rullstolsbunden, att vi borde låsas in.

Att Wille Valve (MSÅ) i samma tidning skriver att ingen ska lämnas vind för våg, det stämmer inte. Jag skulle så jätte gärna se dig Wille sitta i rullstol i en månad och du får inte ha en assistent, du ska sköta allt från rullstolen, handla, tvätta, städa, ja allt som en vanlig person ska göra.

Undrar hur länge du skulle orka. Knappt ens en dag innan du skulle ställa dig upp och börja gå. Sedan skulle jag gärna villa sätta dig i den situation som en synskadad ska leva varje dag i. Enbart en vit käpp, röra dig i Mariehamns centrum, gå till butiken göra din egen mat och så tvätta kläder.

Här kan jag slå vad om att du inte orkar mer än några timmar. Samt sedan ska du ha kontakt med socialen för att du enligt lagen har rätt till både färdtjänst, personlig assistent och ADL-träning. Du skulle banne mig inte orka slåss någon längre stund.

Jo, det går bra att skriva om att barnskyddet och NPF ska stöttas när det gäller funktionshinder, men barnskyddet de gör som de vill och skiter i lagar och konventioner. Det är ju bara 18 år som de behöver betala till fosterhemmet, sedan är ju barnet vind för våg lämnat åt sitt öde.

NPF, där sätter vi barnen i specialskolor så att inte andra barn ska bli lidande eller störda. De kommer ju ändå aldrig ut i arbetslivet. De får bli en last för staten, ja, de får ju barnbidrag.

Nej, Wille, se dig själv i spegeln och lyssna lite mer på folket på gräsrotsnivån om du vill få en ministerpost igen.

Susann Laag-Söderström

Geta

Åland behöver en biogasanläggning av flera orsaker. Åland behöver även fler företag och vi måste vara rädda om våra entreprenörer.

Med tanke på kritiken mot landskapsregeringens beslut att välja att finansiera en biogasanläggning vid Svinryggens deponi framom Ålandskomposten är det viktigt att notera följande fakta:

Gratulerar till din valvinst. Som skärgårdsbo är jag en aning oroad över ditt tillträde efter jag läst vad du slänger ur dig angående en levande skärgård.

För åtta år sedan satt jag i Strasbourg och åt en middag med Oriol Junqueras. I veckan dömdes han av den spanska högsta domstolen till 13 års fängelse för uppvigling.

Det regnade hela söndagen, med korta mellanrum. Många fann ändå vägen till valbåsen runt om i landskapet Åland.

Även om den förra landskapsregeringen levererade en mängd reformer med bland annat grundskollag, socialvårdslagar, kommunreformlag och inledde reformeringen av skärgårdstrafiken efter decennier av diskussioner, så återstår mycket.

Varför investera hundratals miljoner i infrastruktur i skärgården? Det innebär svår miljöbelastning och eventuella driftsbesparingar äts upp av kapitalkostnaderna.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson är missnöjd med beslutet att Ålands landskapsregering beviljar Svinryggen ett stödbelopp om 20 procent av byggkostnaderna (cirka 800.000 euro) för att uppföra ett biogasverk.

Vet ni vad tull betyder på norska?Strunt, nonsens eller dumheter.

Stort tack från hela mitt hjärta till alla boende efter den nyöppnade pilgrimsleden St Olav Waterway, S:t Olofs sjöled, som gjorde det möjligt för mig att i somras få vandra mellan Åbo-Grisslehamn.

Ingen på Åland kan i dag vara ovetande om skandalerna angående misskötta djur. Djurskydd på Åland fungerar inte! Man kan inte enbart beskylla brister på lagstiftning, organisatoriska problem eller otillräckliga resurser.

Klubbhuset Pelaren välkomnar alla som har/haft psykisk ohälsa att bli medlemmar och delta i den arbetsinriktade dagen.

Landskaps- och kommunalt anställda har ett Ålandstillägg för att kompensera det dyra Åland. Det är dags att införliva det även på pensionerna.

Fler insändare