Foto:

Grattis Åland, vi får en gymnastikarena!

Att gymnastikarenan förverkligas kan inte kommunerna ta åt sig äran för – den är helt och hållet Gymnastics Ålands. Nu återstår att se om näringslivet är villigt att satsa pengar på landskapets största idrottsförening.

Mariehamns kvinnliga gymnastikförening grundades 1930. Senare byttes namnet till Mariehamns gymnastikförening och för att bättre spegla verkligheten – för det handlar trots allt om en allåländsk förening med medlemmar från nästan samtliga kommuner –har ytterligare ett namnbyte gjorts.

Gymnastics Åland, eller GymÅ, har under verksamhetsledare Ylva Watkins och huvudtränare Malin Pussinen gjort en verklig resa. I dag är den med sina närmare 900 medlemmar Ålands största idrottsförening sett till antalet aktiva. I verksamheten ingår till exempel Funkis-, vuxen- och truppgrupper och på träningarna återfinns alla från småbarn till gymnaster som tävlar på hög nivå.

En naturlig följd av ett växande medlemsantal är att man till sist växer ur lokalerna. Det gjorde man i Strandnäs skola, där föreningen länge bedrev verksamhet, och det har man gjort i Bollhalla.

Som bekant har vägen Gymnastics Åland vandrat de senaste åren, för att göra verklighet av drömmen om en ny hall, varit allt annat än rak. Placeringen av hallen har orsakat mycket huvudbry, liksom hur finansieringen ska lösas. Trots att många verkar eniga om att föreningen bedriver en bra verksamhet och att gymnasterna är trångbodda har hinder på hinder radats upp framför dem. Och visst måste det offentliga hålla i pengarna, visst bör likabehandlingsprincipen råda – men frågan är hur stark den politiska viljan till dialog och att lösa knutarna egentligen har varit?

I måndags gav klubben ändå beskedet att kontraktet nu är skrivet för byggandet av hallen. Enligt verksamhetsledaren ska den finansieras till största delen av investeringsstöd från landskapsregeringen (ett sådant på närmare 1,4 miljoner euro beviljades redan för två år sedan) samt banklån.

Trots att medlemmarna sålt träningskläder för brinnkära livet för att skramla slantar räcker de i sammanhanget inte långt. Den totala summan för projektet landar på någonstans kring 3 miljoner euro och på det tillkommer driftskostnaderna, så mer pengar måste till. Och förstås hoppas föreningen på att få med kommunerna (fortfarande), näringslivet och privatpersoner på tåget.

En ekonomisk satsning på gymnastiken är en satsning på folkhälsan. Gymnastiken ger unga tjejer och killar en bra motorisk grund, som gagnar dem oavsett om gymnasten vill sikta på guld eller om hen går till träningen helt enkelt för att det är roligt och senare byter ut den mot fotboll, simning eller friidrott. En satsning på gymnastiken måhända inga stora ekonomiska vinster, men en rejäl portion goodwill och kanske också en hel del besök utifrån. Även om gymnastiken inte drar lika mycket publik, och därmed inte ger sponsorer samma exponering som flera andra sporter, så är den jättestor på Åland. Det är dags att vi inser det nu.

Så kom igen nu, vad väntar ni på?

Hittat fel i texten? Skriv till oss