Ledare

Lagtingets debatt om lagförslaget för att främja förnyelsebar energi blev en sällan skådad uppvisning i pajkastning. (Bilden är tagen vid ett tidigare plenum)

Lång veckas färd mot … ingenting

Politik » Att enas om hur man ska främja förnyelsebar energi visades sig vara svårt – och lagtinget gick igenom en vecka som slutade där den började. Föreställningen var knappast något som stärker ålänningarnas sargade förtroende för sitt parlament.

Publicerad

Ledarsidan

Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.

Att ålänningarnas förtroende för landskapspolitiken är i botten visade Åsub redan 2022 i sin tillitsstudie. För våra folkvaldas skull får man hoppas att det inte görs någon ny studie i dagarna, för den senaste veckan har verkligen inte hört till den åländska politikens vackraste.

Debatten kring ”införande av bestämmelser för främjande av energi från förnybara energikällor”, som det heter i lagförslaget, bar nämligen iväg på både djupa vatten, svaga isar och snurrade som den värsta vindmölla innan det var över.

Det började redan förra onsdagen då Christian Wikström (Ob) som ordförande för lagtingets social- och miljöutskott presenterade utskottets betänkande över lagförslaget som bland annat handlar om införandet av så kallade ”accelerationsområden”, ett begrepp EU antagit för att medlemsländerna ska skapa snabbare vägar till beslut om produktion av förnyelsebar energi.

Till en början var det som det brukar, Wikström presenterade betänkandet som utskottet var enigt kring. Men efter en god stund tog han ny sats och förklarade att han nu skulle komma till den tråkiga delen. I en hård attack på landskapsregeringen (LR) förklarade han att han kände sig lurad eftersom LR hade skickat ut ett lag-pm om ändringar i plan- och bygglagen i syfte att införa just de accelerationsområden som utskottet fått veta inte var aktuella på Åland. Han menade att LR fört utskottet bakom ljuset.

Gensvaret från såväl utskottsmedlemmar som ministrar kom snabbt. Dels fick Wikström kritik för att han fört fram personliga, eller möjligen sitt partis, åsikter i ett anförande där han talade för hela utskottet. Dels förklarade infrastrukturminister Camilla Gunell (S) att det alls inte hade skickats ut något lag-pm, utan endast ett brev med frågor till kommunen för att LR vill ta tag i en paragraf i lagen som ingen kommun följer.

Allt eftersom att pajerna flög i salen försökte en allt mer uppgiven talman Jörgen Pettersson (C) få ledamöterna att debattera utskottets betänkande, men till föga nytta.

Jonas Bladh

Det blev rejält upprört, mest ilsk var den normalt samförståndsinriktade Simon Påvals (Lib) som anklagade Wikström för att förvandla lagtinget till en cirkus.

Allt eftersom att pajerna flög i salen försökte en allt mer uppgiven talman Jörgen Pettersson (C) få ledamöterna att debattera utskottets betänkande, men till föga nytta. I stället bordlades ärenden så att alla ”fick tid att tänka efter”, som Wikström uttryckte det.

I måndags togs frågan upp på nytt, och Christian Wikström tog ny fart. Trots att han fått förklarat att det alls inte var något lag-pm eller förslag som skickats ut, utan ett brev där LR ber om kommunernas åsikter i frågan inför att ett lagförslag ska arbetas fram, ångade Wikström på. Han och Ob föreslog ändringar i såväl utskottets betänkande som i lagförslaget för att ge kommunerna veto mot alla satsningar på förnyelsebar energi.

Nu riktades kritiken mot att Ob i plenum lade fram lagförslag som inte behandlats och inte konsekvensbedömts. Nya hårda ord, och nya förmaningar från talmannen, följde. Och när man trodde att pajkastningen nått sitt crescendo steg Mogens Lindén (grön vänster) fram och förkunnade att han stödde förslaget men hade sina dubier. Anledningen? Han hade frågat  AI-assistenten Chat GPT vad den tyckte, och den hade också dubier.  

Att en ledamot som varit med om beredningen i utskottet valde att förlita sig på AI-vertyget imponerade få. ”Vi sitter här i lagtinget med 5.000 i månaden, då ska man utföra ett arbete. Det betyder att man är tvungen att sätta sig in i lagförslag”, sade Camilla Gunell.

Moderaternas Wille Valve gick steget längre: ”Man börjar undra om det är en plenidebatt vi är i eller någons hallucination”.

Ni förstår, det var inte åländsk politiks finaste stund.

Hur det hela slutade? Man enades faktiskt till slut om att hela ärendet måste behandlas på nytt i utskottet. Så med lite otur så tar vi om hela föreställningen om några veckor. Återstår att se om utskottet då ger sin ordförande förtroendet att presentera betänkandet på nytt.