Insändare
Wilhelm Lindgren
Elektrifiering av Töftöfärjan – pengar i sjön
De styrande i Vårdö vill ha en bro, och menar att en elektrifiering av Töftöfärjan är bortkastade pengar.
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
Landskapsregeringen har genomfört en omfattande förstudie om att bygga en bro eller köpa en ny färja för trafiken över Prästösund från fasta Åland till Vårdö. Utredningen förordar klart och tydligt en bro såsom det samhällsekonomiskt bästa alternativet.
En bro skulle enligt studien betala sig på 18 år. Tittar man enbart på investerings- och driftkostnader är återbetalningstiden ungefär 30 år. Bron skulle även medföra stora tidsmässiga vinster och ge en betydande regional utvecklingspotential.
Såväl infrastrukturminister Camilla Gunell som finansminister Mats Perämaa säger trots detta att det inte ens kommer att fattas något beslut om varken en bro eller en ny färja över Prästösund under denna mandatperiod.
Man lägger nu i stället hela 3,7 miljoner euro på elektrifiering av befintlig färja. Landskapet hade budgeterat 1,5 miljoner euro för projektet, men det blir alltså långt mer än dubbelt så dyrt.
Planen var även att elektrifieringen skulle vara färdig till januari 2026, men som det ser ut nu dröjer det dessutom till år 2027. Mer än dubbla kostnaden och dubbla tiden, således.
Med nära 350.000 passagerare per år är Töftöfärjan den mest trafikerade av alla linfärjor på Åland. Den är byggd år 1993 och därmed mer än 30 år gammal och dessutom för liten för att klara dagens kapacitetskrav och successivt ökande trafik.
För att en investering på 3,7 miljoner euro på den 30 år gamla färjan ska betala tillbaka sig, skulle den behöva leda till en nettodriftbesparing om drygt 123.000 euro per år, i 30 års tid framåt. Det väntas inte elektrifiering leda till.
Ifall färjans totala årliga bränslekostnader ligger nära nämnda belopp i dag och ifall elen vore helt gratis, skulle färjan behöva fortsätta att gå i trafik tills hon är en god bit över 60 år gammal, för att elektrifieringen ska räknas hem ekonomiskt.
En elektrifierad Töftöfärja passar inte i storlek och kan inte utan stora omkostnader flyttas till andra linjer på Åland och vid en försäljning kan väl knappast heller marknadsvärdet väntas öka med dessa miljoner.
De miljoner som nu läggs på konvertering av den gamla färjan ter sig då som pengar i sjön, emedan byggandet av en bro skulle utgöra en betydande samhällsekonomisk vinst.
Undertecknade ser hellre att man satsar på långsiktiga ekonomiska inbesparingar med betydande miljönytta samt regional utveckling, än på fixa-och-trixa-lösningar som inte bedöms vara lika långsiktigt hållbara.
Erik Brunström
Kommundirektör
Fanny Sjögren-Grunér
Kommunstyrelsens ordförande
Matilda Björklund
Kommunfullmäktiges ordförande