De senaste dagarna har vi fått ta del av skakande vittnesmål av hur ålänningar med mörk hudfärg på olika sätt mött rasism och olikabehandling. Att bekämpa rasism och diskriminering är en hjärtefråga för oss, vi har alla ett ansvar att reagera när det sker, både som privatpersoner och politiker. Likabehandling måste betyda likabehandling för alla.

Visionen om ett Åland för alla förutsätter ett samhälle där ingen känner sig förtryckt eller mobbad på grund av sin hudfärg.

För oss moderater är detta en så viktig fråga att vi ändrat våra stadgar så att en rasist inte ska kunna vara medlem i vårt parti. Var och en som vill bli medlem i MSÅ kan fritt ansöka om medlemskap, men måste kunna omfatta FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Vi utmanar och uppmanar alla åländska partier att ändra sina stadgar på motsvarande sätt.

Vår vision är också ett fritt samhälle där var och en kan vara sig själv. Ett fritt samhälle betyder att vi fritt kan debattera om vi vill ha ett mångkulturellt eller monokulturellt samhälle, hur många flyktingar som Åland ska ta emot och hur vi kan välkomna inflyttade på bästa sätt. Ett fritt samhälle betyder också att du fritt kan ha en åsikt om dessa viktiga frågor utan att bli kallad rasist.

Vi måste både klara av att alltid bekämpa rasismen där den dyker upp, men inte heller överanvända ord som ”rasist” eftersom ordet då urholkas och debattklimatet hårdnar, vilket ingen i förlängningen vinner på.

Styrelsen för Moderat samling för Åland (MSÅ)

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare