Insändare

Eleverna blir inte hjälpta av läxor

Fantastisk insändare du skriver de 12 februari Ann-Catherine Renfors (”Att ge läxor är som ett misslyckande”).Man hoppas att alla som har med ”skolan” att göra läser denna insändare och tar den till sig. Förstår hur det är att ha en funktionsnedsättning – som har med inlärning att göra – att dessa elever måste prestera mer än alla andra elever – hur orkar de?Prestera, prestera, prestera – och aldrig få något erkännande för allt de lägger ner på att just prestera. Bara mer och mer krav. Aldrig komma i mål.

Publicerad Senast uppdaterad

Fantastisk insändare du skriver de 12 februari Ann-Catherine Renfors (”Att ge läxor är som ett misslyckande”).
Man hoppas att alla som har med ”skolan” att göra läser denna insändare och tar den till sig. Förstår hur det är att ha en funktionsnedsättning – som har med inlärning att göra – att dessa elever måste prestera mer än alla andra elever – hur orkar de?
Prestera, prestera, prestera – och aldrig få något erkännande för allt de lägger ner på att just prestera. Bara mer och mer krav. Aldrig komma i mål.
När ska skolan inse att alla de hundratals eleverna de har är olika? Olika förutsättningar, olika personligheter, men de ska ändå fösas in i samma fålla – lära exakt likadant, och på samma tid.
Varför får inte eleverna lära utifrån sina egna förutsättningar?
Det heter så fint att skolan ska vara individanpassad – men är det inte.
Till detta har jag även en annan sak som jag anser helt förkastligt:
Läxor.
För vem är dessa skapade? För lärarna givetvis. För eleverna blir inte bättre med läxor.
Hur är det möjligt att skolan som anser att de som lär ut kunskap ska vara behöriga men överlåter med varm hand ”läxor” till icke behöriga personer?
Det kan inte vara rätt att barn dagligen sitter i flera timmar och ska hålla på med inlärning av olika slag, och varje kväll hålla på med samma sak på sin fritid.
Ingen vuxen sysslar på fritiden med det som de sysslar med på dagtid. De har sin fritid och kan återhämta energi till nästa arbetsdag. I barnen mals lärande in på dagtid och på kvällstid. Är det rätt?
Om inte lärarna hinner med undervisningen på skoltid, då måste skolplanen ändras för då är det något som är fel.
All undervisning – även läxor – görs i skolan. Låt sedan barnen få koppla bort skolan och bara vara fria och hämta ny energi till nästa skoldag.
Jag anser att det för Ann-Catherine Renfors var ett misslyckande med läxor för hennes situation blev inte bättre med det – men jag anser att läxor överhuvudtaget är ett misslyckande för skolan när man överlåter till icke-behöriga personer att ta över lärarnas roll för att underlätta för lärarna.
Eleverna blir definitivt inte hjälpta av läxor. Tvärtom – de tröttas ut in absurdum och blir i värsta fall skoltrötta. Vad har man då vunnit?
I Sverige går fler och fler skolor ifrån kravet på läxor. Det är rätt väg.
Maria Sundberg

Ålandstidningen