Att bli gripen för sexköp är förknippat med skam. Forskning visar att det som avskräcker mest är omgivningens dömande.
Att bli gripen för sexköp är förknippat med skam. Forskning visar att det som avskräcker mest är omgivningens dömande.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Män som köper sex behöver förstå att det inte är vilken tjänst som helst

Sexköp är vår tids slavhandel. Men många gånger verkar inte köparna förstå att de investerar i organiserad brottslighet.

Under hösten har svenska medier rapporterat om polisens tillslag mot thaimassagesalonger i Stockholmsområdet, ett av de mest uppmärksammade ägde rum på Östermalm. I detta tillslag hittade polisen över 2.500 fall där kunder hade swishat pengar två gånger i rad vilket enligt myndigheten indikerar på sexköp. Bland de misstänkta finns en tidigare FN-medarbetare, en elitidrottare och ett styrelseproffs. Patrick Sommerlath, drottning Silvias brorson, är en av männen på listan, han nekar till anklagelserna och kallar dem för ”absurda”.

Det senaste året har det även skett tillslag mot thaimassagesalonger i Västsverige. Enligt polisens nationella operativa avdelning säljer 80 procent av Sveriges uppskattningsvis 2.000 thaimassagesalonger sexuella tjänster, rapporterar SVT.
Affärsmodellen anses vara etablerad och har rykte om sig att vara riskfri, menar polisen.

Sexhandeln i Sverige betraktas som en lukrativ verksamhet och tros vara en mångmiljonindustri. Enligt Aftonbladet finns det fler bordeller i Stockholm i dag än under Bellmans tid – och på den tiden skedde köpslåendet med lusten som en helt öppen del av nöjeslivet.

En färsk Novusundersökning i Sverige visar att 63 procent av männen tycker att det ska vara olagligt att köpa sex, motsvarande siffra bland kvinnorna är 91 procent.
Prostitution på Åland ska ha förekommit historiskt, men det finns ingen känd verksamhet i dag. Det ska dock inte uteslutas att det kan finnas. Och även om det inte finns tillgängligt lokalt finns det i våra närområden, enligt polisen är sexköp i samband med tjänsteresa ett av de vanligaste tillfällena.

Alla känner någon som har köpt sex, men ingen medger det. Polisen rapporterar att män ofta känner enorm ångest när de blir ertappade för sexköp då det är förenat med skam och rädsla för omgivningens fördömanden, däremot förekommer sällan ånger över den utsatta kvinnans situation.

Vissa tyckare argumenterar för kvinnans rätt till sin egen kropp, och hävdar att motståndet mot sexköp handlar om moralpanik.
Det är otroligt provocerande att höra privilegierade män sitta i poddar eller diskussionsprogram och säga saker som att ”den här kvinnan har valt det själv, hon gillar det hon gör ” eller ”sexköp sker mellan två vuxna och är en privatsak”.
Sexköpare intalar sig kanske att den som säljer sex gör det av fri vilja, men att det är omöjligt för dem att avgöra det. Majoriteten av kvinnorna kommer från fattiga förhållanden utan fungerande skyddsnät och ser prostitution som sitt enda alternativ. I de allra flesta fall är de i händerna på hallickar och organiserade, kriminella nätverk som exploaterar och utnyttjar dem. De är offer för människohandel, och brottsligheten växer i omfattning i takt med ökande flyktingströmmar.

Sexköparna finns i alla samhällsgrupper, från brevbärare till näringslivstoppar, och det verkar finnas en gemensam nämnare.

– En skev kvinnosyn är något som finns hos alla sexköpare. Vi killar ska vara alfahannar, det är det som basuneras ut från det att man är liten. I prostitutionsvärlden blir detta väldigt tydligt, säger Simon Häggström, polis och författare specialiserad på prostitution, i en intervju med kvinnojouren Blenda.
Enligt Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala universitet har över 80 procent av alla prostituerade utsatts för brott i samband med sexköpsträffar, till exempel fysiskt och sexuellt våld. Simon Häggström gör en koppling till dagens pornografi, som dels är extremt lättåtkomlig och dels grövre än tidigare. Männen ska ta för sig till vilket pris som helst, och kvinnorna ska ta emot. Han menar att vi måste våga prata om porrens skadeverkningar och hur det påverkar individen och samhället i stort. Unga porrkonsumenter vet kanske inte det här, det är viktigt att upplysa och utbilda.

Avslöjande av sexköpare prioriteras inte särskilt högt av polisen, och det kräver mycket stora resurser. Straffskalan är låg, vilket ger ett dåligt signalvärde.

Forskning visar att omgivningens reaktioner spelar roll, den som betalar för sex är ofta mer orolig för hur omgivningen reagerar än för att bryta mot lagen. En betydelsefull sak man kan göra är därför att ifrågasätta om någon normaliserar sexköp.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss