Aldrig tidigare har Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex klassat läget i så många som 28 länder som ”mycket allvarligt” – det är de länder som är rödfärgade på kartan. Mörkt orange står för svår situation. Ljust orange står för problematisk. Gul står för tillfredsställande och grön för bra.
Foto:

Bild

Katastrofalt läge för pressfriheten medan lögnerna bara växer

Läget för pressfriheten och därmed det oberoende granskandet av makten är katastrofalt. Det visar organisationen Reportrar utan gränsers senaste sammanställning. Samtidigt är lögnerna större och dödligare än någonsin.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov påstår att Adolf Hitler hade judiskt påbrå och att judarna själva är de största antisemiterna. Syftet är att kunna hävda att Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj därmed kan vara antisemit och nazist.

Vid Moskvas busshållplatser sätter man upp propagandaaffischer som hävdar att kända svenskar som Astrid Lindgren var nazister för att befästa bilden av att Sverige, liksom resten av Rysslands fiender, är nazistiskt.
Lögnerna blir bara större och större och alltmer absurda. Just de här påhitten är avsedda för inhemsk konsumtion av den ryska befolkningen för att trumma in president Putins lögn om att Ryssland bara försvarar sig mot det nazistiska Ukraina. Efter segern över Nazityskland under vad som i Rysslands kallas för ”det stora fosterländska kriget” har de sovjetiska makthavarna och senare de allt mer auktoritära ryska ledarna använt den historiska segern över nazismen för att skyla över sin egna korruption och dränka alla invändningar i fosterlandskärlek.

Att som journalist i Ryssland ifrågasätta dessa statssanktionerade lögner var farligt redan före kriget mot Ukraina. Obekväma grävande reportrar har mördats, misshandlats och hotats. I dag är det förenat med direkt livsfara att offentligt säga emot Putin och hans anhang. En situation som är det extrema uttrycket den hårda attack som alltmer despoter och populister utsätter den fria pressen för, världen över.

Aldrig tidigare har Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex klassat läget i så många som 28 länder som ”mycket allvarlig” – det är de länder som är rödfärgade på kartan. Denna grupp inkluderar i år för första gången två europeiska länder: Belarus (plats 153) och Ryssland. Även Afghanistan (plats 156) och Nicaragua (plats 160) sällar sig till denna föga smickrande grupp länder.

Årets upplaga belyser de katastrofala effekterna av det nyhets- och informationskaos som följt i spåren av en alltmer globaliserad och oreglerad spridning av information på nätet. Det leder i sin tur till ökad räckvidd för desinformation och propaganda, skriver organisationen i ett sin rapport.

I USA, på plats 42, frodas myten om att Donald Trump (som mycket väl kan återkomma som president efter nästa val) i själva verket vann det senaste valet. Hans många anhängare inom den fullständigt vansinniga Qanon-rörelsen – som hävdar att världen i hemlighet styrs av en satanistisk, kannibalistisk pedofilring bestående av filmstjärnor och andra kändisar, har nu inkorporerat myten om att Ryssland anfallit Ukraina för att utplåna USA:s hemliga laboratorier där som tillverkar de biologiska vapen som bland annat distribueras genom påtvingade vaccinationskampanjer. Myter som sprids av opinionsmedier i stil med Fox News och förstärks av techjättarna bakom sociala medier.

På internationell nivå försvagas demokratier av obalansen mellan öppna samhällen och auktoritära regimer, som kontrollerar media samtidigt som de för ett propagandakrig gentemot demokratier. Polariseringen både inom och mellan länder ökar den politiska spänningen regionalt och globalt.

De tre nordiska länderna i topp; Norge, Danmark och Sverige fortsätter att fungera som demokratiska modeller där yttrandefriheten, med vissa utmaningar, blomstrar. Finland sjunker i år från plats 2 till plats 5, efter Estland. I botten ligger diktaturer som Iran, Eritrea och Nordkorea.

Det är allas vårt ansvar att försvara de demokratiska ramverk som skyddar vår nordiska yttrandefrihet. Det gör man enklast genom att inte hjälpa propagandafabrikerna genom att sprida deras lögner via sina egna sociala mediekanaler.

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss