Insändarens skärmbild från sjofart.ax där talmannen framgår som författare till artiklar skrivna i veckan.
Insändarens skärmbild från sjofart.ax där talmannen framgår som författare till artiklar skrivna i veckan.
Foto:

Bild

Vem är lobbyisten för Ålands sjöfart?

Den 20 mars meddelade Ålands talman Jörgen Pettersson (C) i ett pressmeddelande att han lämnar uppdraget som publisher för Ålands sjöfart (ÅS).

I tisdags skrev ÅS på sin Facebook-sida att Eckerö krossar Mariehamn, efter Åsubs statistik om sjöfart 2023. Då ställde jag en kort fråga på ÅS Facebook-sidor vem som hade skrivit artikeln som låg på internetsidan sjofart.ax. Det tog någon minut så var mitt inlägg raderat.
Jag har vid flera tillfällen ställt frågan till ÅS vem som har skrivit artiklarna som publicerats på ÅS Facebook-sidor och sjofart.ax, men jag har aldrig fått något svar. Mina frågor raderas hela tiden. Om frågorna är av känslig karaktär kan nog bara Facebook-sidornas publisher och ansvarig utgivare svara på.
Tidigare har det stått vem som varit skribent till artiklarna. Nu är artikelförfattaren bara Ålands sjöfart. Det bör stå vem som skriver artiklarna och nog är det onekligen lite konstigt att inte ålänningarna får veta vem som för sjöfartsbranschens talan via sjofart.ax.

Jörgen Pettersson har aviserat att han inte ska skriva för ÅS längre. Frågan är, har Pettersson avslutat sitt engagemang i ÅS? Om inte, när planerar han att avsluta sitt engagemang som lobbyist för den åländska sjöfarten? Jag kan bara anta att Jörgen Pettersson har svårt att lämna skrivandet inför 27.000 följare på Facebook.

Talmannens roll är inte att vara lobbyist för den åländska sjöfarten. Det poängterade flera med mig i samband med talmansvalet. Sjöfarten är viktig för Åland, men för att hela Åland ska leva finns det industrier, jordbrukare, lokala företagare verksamma inom detaljhandeln och turismen runt om på Åland som är minst lika viktiga och betydelsefulla.
Det ska bli spännande att se hur Pettersson i sin roll som talman ska klara av att kunna företräda hela landskapet Åland. Detta om tanken är att han ändå mot förmodan ska fortsätta med sin roll som lobbyist och publisher för den åländska sjöfarten trots att han meddelat att han lämnat uppdraget.
Slutligen. Att inresandesifforna minskat med 38 procent sedan 2019 eller att antalet passagerare i de åländska hamnarna rasar år efter år är knappast något vi får läsa om på ÅS. Inte heller hur skatteundantaget påverkar det landbaserade näringslivet. Frågan är hur den åländska självstyrelsens och lagtingets talman ser på dessa saker och hur det landbaserade näringslivet kan ingjuta förtroende i Petterssons roll som talman framöver.

Anders Holmberg
Politiker (MSÅ) och företagare

Hittat fel i texten? Skriv till oss