Foto:

Var är LR:s tunnelbesked?

Det är dags att komma med en kalenderpåminnelse till landskapsregeringen. Lagtinget har gång efter annan efterlyst, och utlovats av såväl minister som lantråd, ett meddelande från regeringen om hur man värderar rapporten som den parlamentariska kommittén för utredande av en fast förbindelse (Tunnelkommittén) till Föglö inlämnat till regeringen i mars 2022.

Efter en del tjafs och replikväxlingar, som dessvärre ekat för döva öron i plenisalen, ställde finans- och näringsutskottet före sommaren ett ultimatum: Meddelandet ska ligga på lagtingets bord senast inom september månad.
Nu är månaden slut men inget meddelande har synts till. Demokratins spelregler sätts ur spel och folkets förtroende för politikerna skadas när den verkställande makten på Åland (läs regeringen) inte respekterar den lagstiftande församlingen (lagtinget). Regeringen sitter på lagtingets förtroende och inte tvärtom.

Nu kan det ju förstås vara så att regeringen inte kommer överens i den här stora frågan, vilket även ministern antydde under en frågestund tidigare i höstas. Men, hur svårt ska det vara att säga det rakt ut. Skriv det fast med versaler och fet stil i en och samma mening i meddelandet. Hela Åland väntar på besked, inte minst alla som nyttjar skärgårdstrafiken i olika syften, om hur den så kallade omställningsplanen för skärgårdstrafiken ska utformas.

De obundna och centern utlovade inte bara guld och gröna skogar inför valet hösten 2019 utan även en tunnel till Föglö. Sent ska de jättelika veporna i Knutsboda och Svinö glömmas. ”Regeringen avser att bygga en tunnel till Föglö” (direkt citat) står det också att läsa i regeringsprogrammet. Det var ju bara att sätta spaden i marken, som en kanske lite av segerns sötma förivrad ledamot i ett regeringsparti valde att uttrycka saken. Och det var nästan sant men nu ser det nog närmast ut som att allt det som gjorts av det offentliga som det privata sjabblas bort.
Timmen är slagen. Förseningsboten börjar löpa från och med nu och en utmätning i någon form kan bli förestående när det sista lagtingsåret under denna mandatperiod inleds om en dryg månad om inte meddelandet dimper ner i brevlådan inom kort.

Rainer Juslin (Lib)
Simon Påvals (Lib)

Hittat fel i texten? Skriv till oss