Foto:

Ingen brist på matställen i Mariehamn en söndag

Jag är krögare och ingen journalist, men jag tror mig ändå veta att talesättet bland reportrar att ”kolla aldrig en bra historia” är ett skämt. Eller? För Ålandstidningen publicerar den 19 juni en så grundligt faktafri åsiktsartikel på ledarsidan att man måste undra.

Skribenten tar som sin ENDA utgångspunkt ett uppåt väggarna felaktigt påstående på ett socialt medium, om att ”allt” var söndagsstängt i Mariehamn under Alandia Cup. Sedan förfärdigar skribenten en uppläxning av oss krögare med uppmaningen att vi ska hålla ”serveringarna och restaurangerna öppna” och så var saken klar och sanningen spikad.
Fast hej Ålandstidningen, så här såg sanningen ut: under den aktuella söndagen höll mig veterligen restaurangerna Dinos, Brasseriet Ångbåtsbryggan, Club Marin, ÅSS, Knorring, Park, Boquerian, MeGusta, E-Meal Kitchen, Pub Albin, Espresso House, Äventyrsgolfen, Adlon, Diablo och Koti Pizza öppet. Utöver det så fanns alternativ som Rökka, Julles, Hesburger, Flamingo Grill, Main Burger, Draken Kebab samt förmodligen en handfull till som jag inte har koll på, samt Ingmans samtliga glasskiosker. Oj hoppsan. Stämde inte kartan med kompassen? Jamen, kör på kartan vetja. Hellre det än att faktiskt stämma av med verkligheten.

Nu handlade inte ledaren bara om Alandia Cup och deras besökare men gällande Alandia Cup så gör IFK Mariehamn ett fantastiskt jobb och även då det gäller trakteringen där majoriteten av deltagarna äter där de bor eller i skolorna där man på ett bra sätt styrt upp traktering av mat och dryck. Naturligtvis spiller det över på andra ställen genom spontanbesök och föräldrar som vill äta eller dricka ute på stan. På Indigo hade vi bland annat tidigare i veckan en middag skräddarsydd för lag och ledare enligt deras budget då vi serverade spaghetti med köttfärssås som vi annars inte har på menyn. Så det kanske inte främst är restaurangernas à la carte som efterfrågas vid denna typ av evenemang.

Jag var själv ute på restaurang med familjen i söndags då vi firade min sons 21-årsdag och kan konstatera att beläggningen var cirka 25-30 procent under tiden vi satt där, vilket är rätt bra en söndag i juni. Jag har svårt att tro att någon av de öppna (som var väldigt många med tanke på hur liten ort vi är) restaurangerna tvingades neka någon gäst. Med tanke på att de var rätt så glest med gäster även på de ställen vi gick förbi på hemvägen tror jag inte det var någon överbelastning som skapade stress hos personal och kunder till följd av stängda restauranger som skribenten uttrycker sig.

Vidare kan man läsa att om man från en stad där restauranger och butiker är öppna sju dagar i veckan så möts man av stängda dörrar på Åland varpå besvikelsen är total och man vill inte återvända, ej heller rekommendera Åland som resmål. Jag tycker mig har rätt bra koll på andra städer, speciellt med intressanta restauranger, och inte ens i storstäderna håller alla restauranger öppet alla dagar i veckan. Jag tycker vi är väldigt bra på att hålla öppet i Mariehamn, året runt, och det gäller inte bara restauranger utan även exempelvis blombutiker, livsmedelsbutiker, bensinmackar, och klädbutiker för att inte tala om Maxinge och alla ställen på landet som har generösa öppettider. Så någon brist på ställen att spendera sina pengar på som turist är det inte skulle jag vilja påstå.

Jag förstår att inlägget på Facebook och även ledaren i grund och botten var i all välmening men som sagt, jag är krögare. Näringslivets egen tidning borde veta vad sådana som jag har att tampas med vad beträffar lönsamheten, varje dag (och särskilt på söndagar). Därför är jag lite förvånad att en så pass skarp och i övrigt mycket läsvärd skribent inte verkar ha lagt ner någon mer möda och faktakoll än skummat igenom lite trollforum på Facebook.
@DEBATT/DEBATT_Insändare_signatur:
Stig Grönlund
Svar direkt

Tack för dina synpunkter. Syftet var inte att kritisera någon specifik krögare, butiksägare eller verksamhetsutövare. Jag är medveten om att flera av er hade öppet i söndags och att ni gör ett fantastiskt jobb under högsäsongen. Dock har det varit ett återkommande problem att vissa verksamheter är stängda när turister anländer, vilket ger ett mindre välkomnande intryck. Detta ville jag belysa, och förhoppningsvis leder det till en positiv diskussion.
Vänliga hälsningar
@DEBATT/DEBATT_Insändare_signatur:
Linda Blix

Hittat fel i texten? Skriv till oss