Det var år 2014 som en väldigt lång främling fångade Lilys öga vid en gudstjänst hos den församling hon var medlem i hemma i USA. Det visade sig att han hette Tobias Styrström och var i Lilys hemstad Kansas City för att studera. Han kom från Finland, och Lily fick för första gången höra talas om Åland. De två blev snabbt goda vänner, och utvecklade ett år senare en romantisk relation. År 2016 flög de tillsammans till Åland för att gifta sig på hans hemö.
– Vi hade båda en termin kvar i skolan, så vi åkte tillbaka till USA direkt efter bröllopet. Kort därefter blev jag gravid, och blev så dålig under graviditeten att jag inte klarade av att jobba. Eftersom Tobias hade ett studentvisum i landet var det lättare för oss att flytta hit så att han kunde börja jobba här i stället.
Starta livet tillsammans
Att lämna USA och sin stora familj, som Lily står väldigt nära, var aldrig ett svårt beslut att ta. Att inte kunna språket i sitt nya hemland såg hon mest som en rolig utmaning, och att få skapa ett eget liv tillsammans med sin make var något hon var ivrig på att få göra. Men den första tiden på Åland blev inte helt som paret hade tänkt sig.
– Två månader innan beräknad födsel av vårt första barn var vi över till Sverige. Där gick vattnet och hon föddes i Sverige nio veckor för tidigt.
Lily, som hade hunnit vara bosatt på Åland i ungefär en månad då, är i dag tacksam över att hon hunnit få sitt finska personnummer. Allt gick bra, och dottern är i dag en sprudlande glad blivande skolelev. Sedan följde ytterligare tre relativt täta graviditeter, och i dag är Lily mamma till fyra barn och ett placerat barn.
– Jag är uppvuxen med fosterbarn i huset under hela min uppväxt. Jag har tillbringat mycket tid med att be om vad jag ska göra med min tid här på Åland, och svaret kom när jag en dag stötte på en bekant från KST. Vi började prata, och tre veckor senare flyttade vårt placerade barn in hos oss. Det är så rätt och alla trivs så bra med barnet som blivit en naturlig del av vår familj.
Just tron till Gud är en stor och viktig del av Lilys liv, och har alltid varit. I dag är hon och familjen aktiva vid Pingstkyrkan i Mariehamn och trivs väldigt bra i gemenskapen.
– Kyrkan och tron är en stor del av vårt liv och vår vardag. Jag är uppvuxen i en kristen familj där tron alltid har haft en viktig roll. Som tonåring hittade jag min egen tro och skapade min egen uppfattning om kristendomen. Nu har jag hittat min egen väg.
Drömmer om hemmamammalivet
Att ha en stor familj är något Lily alltid önskat sig. Som yngst av fem syskon är hon van med full fart och stor gemenskap. Bredvid henne sover den en månad unga Miles tryggt i sin bilstol. Lily ser med kärleksfull blick på sin son och skrattar till.
– Det här får bli det sista barnet.
En lite mer allvarsam uppsyn sveper fram över Lilys ansikte.
– Jag funderar mycket på vad jag ska göra när mammaledigheten är slut, men det får tiden utvisa. Jag har fått min finska fysioterapilegitimation, men det är inte lätt att få jobb som det här.
Lily, som är uppvuxen med sin mamma som hemmamamma, har en dröm om att det ska vara möjligt även för henne själv.
– Men samhället ser annorlunda ut här än i USA. Här är allt mer uppbyggt på att man behöver två löner i ett hushåll. Min mamma gick vidare från att vara hemmamamma till att bli hemmamormor, och det är min dröm om jag får välja helt själv.
Att ha en stor familj kräver mycket logistik och pusslande i vardagen. Lily är noga med att understryka att familjen hade haft det svårare att få ihop allt utan hennes svärmor vid deras sida.
– Min svärmor Heini Styrström är verkligen fantastisk. Hon hjälper till väldigt mycket med barnen och tar med dem på så mycket roliga saker. Hon är så snäll och så viktig för oss.
Utöver sin engagerade tid med barnen har Lily även en rad andra åtaganden som hon ger av sin tid åt. Bland annat är hon med och leder Pingstkyrkans söndagsskola och har suttit med som kassör vid Folkhälsans styrelse i Lemland.
– Ingenting av det här ger ju mig pengar på kontot, men det är väldigt roligt och givande. Min roll som kassör var bland annat otroligt utvecklande för min svenska, jag lärde mig så mycket nya ord och termer som jag nog aldrig hade lärt mig annars.
Vill se basket växa
Men sin stora passion får hon leva ut genom sin relativt nya roll som tränare för Lemlands IF tjejbasketlag. Under sin skoltid i USA var basket en stor del av Lilys liv, och hon är väldigt ivrig på att få återuppta passionen även här.
– Alla mina syskon har spelat basket, så det var en stor del av min uppväxt. I USA spelar man sporter på ett annat sätt, där spelar man för sina skolor. Här är det i olika föreningar utanför skolorna. Så det är lite annorlunda. Men jag har spelat för mina skolor ända till årskurs 12. I universitetet spelade jag mest bara för skojs skull.
Lily märker att basket inte alls är en lika känd och stor sport här på Åland som i USA, och framför allt midwest där hon är uppvuxen.
– Men jag märker att intresset här växer och växer, och det är så roligt att se. Jag hoppas verkligen att basketen ska utvecklas bland barn- och ungdomar här på Åland.
Som fysioterapeut har hon stora fördelar i sitt uppdrag som tränare. Lily är glad över att hon kan lära tjejerna mer om kroppen, och hur de på ett bra och hälsosamt sätt tar hand om den. Både på och utanför planen. Hon ser även stora fördelar med sporten i andra aspekter av livet.
– Det ger mycket att träna upp sin hand- och öga koordination. På basketplanen måste du hela tiden vara medveten om vad som sker runt omkring dig, samtidigt som du ska ha fokus på dina händer och din blick. Bland annat har det gjort mig till en väldigt duktig chaufför, för när jag är i trafiken är jag van med att hela tiden se vad som händer runt om mig.
Kvar på listan över saker hon önskar göra finns en baskettränarutbildning som hon är lite nyfiken på. Och så hoppas hon även förstås, lite i smyg, att samtliga barn ska få upp ett intresse för basket.
– Men även volleyball går bra, säger Lily med glimten i ögat och skrattar.
Bakar gärna kakor
När Lily får en stund över står hon mer än gärna i köket och lagar mat eller bakar. Hon gillar speciellt att leta fram recept på mat som hon saknar från USA och göra om dem så att det går att laga här.
– Till exempel älskar jag och barnen pumpapannkakor som är väldigt populärt i USA. Men att hitta pumpapuré här året om är inte det lättaste.
På listan över saker hon saknar och gärna lagar här finns även ”american chocolate chip cookies” som nästan alltid finns hemma hos familjen Styrström.
– Det är nog mitt bästa recept som jag gjort om. Jag är nästan lite känd för mina kakor, säger Lily och blinkar med ögat.
Även om utbudet av de råvaror Lily söker inte är jättestort här på Åland, ser hon ändå att det ökar hela tiden. Men vissa saker blir helt enkelt inte riktigt samma.
– Jag har testat laga eget jordnötssmör. I USA är det vanligt med sylt och jordnötssmör på smörgåsen, och så även i vårt hus.
Mest av allt är det ändå restaurangerna som Lily saknar mest.
– Jag önskar det skulle finnas en riktigt bra mexikansk restaurang här. Och äkta Buffalo wings! Oj vad jag saknar det.
Chock i omklädningsrummet
Det är dock inte bara maten som skiljer sig åt mellan livet i USA och livet här på Åland. Lily är van med den så kallade ”midwest hospitality”, en gästvänlighet där man alltid pratar med främlingar, ler mot alla man möter och småpratar i kassan i matbutiken.
– Det finns inte alls här på samma sätt. Så jag fick ganska snabbt lära mig att vara tyst och inte gå runt och prata med alla för att inte uppfattas som märklig.
Den största kultkrocken kom dock när det var dags för Lily att besöka Mariebad.
– I USA har man alltid egna små bås i omklädningsrum. Här går man runt naken bland folk. Det tog ett bra tag för mig att anpassa mig till.
Lily skrattar återigen och hennes glada, varma, personlighet lyser.
– Men nu tänker jag bara ”äh vad tusan”, och så är jag naken jag med!