Ibland kallas politiker för kappvändare. I Sverige fick Centerledaren Annie Lööf denna titel då hon före valet ville få bort Stefan Löfven (S) som statsminister men stödde honom efter valet. Ett stort svek mot väljarna.

Frågan är om vår lokala regeringssonderare Veronica Thörnroos (C) kan få titeln ”Årets kappvändare”?

I den så kallade historiska omröstningen satt hon som talman och avgjorde då omröstningen, som slutade 14-14.

Omröstningen gällde Harry Janssons (C) förslag: ”Lagtinget uppmanar landskapsregeringen att omedelbart säga upp avtalet för färjetrafik mellan Svinö och Mellanholm ... .”

Denna omröstning avslutade lagtingsperioden 2015-2019.

Nu verkar VT enligt media vara redo att glömma detta.

Men kan VT ens kallas kappvändare? Snarare är hon på väg att ta på sig en avig kappa.

Att gå till val med att utreda tunnel och sedan godkänna avtalet med hybridfärjan kan ses som samma svek mot väljarnas vilja, som Annie Lööf gjorde.

På vårt interna informationstillfälle berättade minister Mika Nordberg (MSÅ) att man skulle invänta HFD:s domslut för att ha en möjlighet att komma ur avtalet med ett skadestånd om enbart 300.000 euro. Det var ett klokt val. På min direkta fråga till ministern om en plan B, ifall HFD förkastar besvären, så fick jag svaret att det då blir upp till regeringssonderaren, men att (expeditions)regeringen kommer att verkställa detta beslut. I klartext: Expeditionsregeringen skulle bli en välvillig marionett.

I en radiointervju hävdar nu Mika Nordberg att det bara var Centern, som var emot hybridfärjan. Det är inte hela sanningen. Det var (C) och (Ob) och (ÅF) och (ÅLD) och John Holmberg (Lib).

Av de som stödde Harry Janssons förslag finns i dag nio i det nyvalda lagtinget. Av de som stödde regeringens förslag, finns fyra kvar. Väljarnas dom var hård mot dem, som stödde regeringen.

Lagtingets dom mot en kappvändare kan också bli hård. Vi är många som kan stava till ”misstroende”.

Men än finns tid för regeringssonderaren att sätta kappan med fodret åt rätt håll.

Stephan Toivonen

Åländsk demokrati

Veronica Thörnroos (C) har avböjt att kommentera insändaren.

En läsare ställer på insändarplats frågor om löparbanorna på WHA.

Jag tycker de flesta i Sverige är ganska usla på att hålla avstånd, men det är nog till och med värre här på Åland. Folk går ju omkring precis som vanligt och ställer sig precis bakom en i kön.

Redaktör Jonas Bladh ställer en relevant fråga om vem som egentligen bestämmer i Mariehamn med anledning av infrastrukturnämndens beslut att anslå 300.000 euro för att finansiera transport av tjärasfalt till behörig destruktionsanläggning.

Våra politiker har bestämt att WHA efter ombyggnaden ska ha två löparbanor. Nu är ombyggnaden klar och löparbanorna övermålade. Vet någon politiker eller tjänsteman vad som hänt? Tacksam för svar.

”Friidrottare”

Du som saboterat strömförsörjningen på Herrön natten mot onsdagen den 8.7 bör väl höra av dig utan påminnelse. Vi vet vem du är!

Tråkigt att höra. Förstörda kylvaror bör ersättas om du har någon känsla i kroppen.

Diskussionen om den åländska valundersökningen som utfördes som en del av den finlandssvenska Barometern har gått varm sedan resultaten publicerades för en vecka sedan. Det är välkommet, publikationer av den här typen ska väcka debatt!

Om jag vore ett vildbi, skulle jag inte ta in på närmaste billiga insekthotellkedja.

Hacke hackspett har hittat en fin födkrok genom att med sin spetsiga näbb och 10-15 centimeter långa klibbiga tunga äta upp alla hotellgäster.

Försök till svar till René Janetzko:

Allt för många offentliga kommentarer gällande de prognoser för tiden efter krisen som hittills framförts av finska ministrar betonar behovet av att återbygga de offentliga finansernas ”hållbarhet”.

Jag som initiativtagare till Annica Sjölund Summer Camp vill här besvara insändaren från René Janetzko. Fotbollsskolan anordnas sedan sex år tillbaka på initiativ av mig och genom åren i samarbete med olika aktörer.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt brukar det ju heta. Det gäller verkligen också den fria rörligheten, en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Vi börjar bli många nu som aldrig upplevt ett EU med gränskontroller, restriktioner och tullar.

En otroligt intressant undersökning som presenterades i Ålandstidningen den 3 juli. Några spontana reflektioner på utfallet:

En aningen satirisk reflektion avseende några nyligen publicerade insändare.

Fler insändare